10/12/2009

Μήνυμα για την Έκθεση – Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο

Στόχος του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. είναι η προσφορά στον πολιτισμό, η καλλιτεχνική διαπαιδαγώγηση των πολιτών και δημιουργία ατόμων με ανοικτούς ορίζοντες, κατάλληλων για οικουμενικές κοινωνίες.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, δεν θα μπορούσε ο Σύλλογός μας να μείνει μακριά από τις εκδηλώσεις τιμής σε μια μεγάλη μορφή της Ελλάδας, το Γιάννη Ρίτσο. Το 2009 έχει οριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έτος Ρίτσου. Είναι λοιπόν αφιερωμένο σε έναν ποιητή που το έργο του δε γνωρίζει σύνορα, με τεράστια διεθνή αναγνώριση, αλλά και έναν εικαστικό με ανησυχίες πολύπλευρες. Μια πολυσχιδή προσωπικότητα με σπουδαίους αγώνες, που φρόντιζε πάντοτε η ζωή του να συνάδει με τα γραφόμενά του. Ως τέτοια προσωπικότητα αποτελεί παράδειγμα για τη σύγχρονη Ελλάδα και κυρίως για τη νεολαία μας.

Με αυτήν την αφορμή, ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος απηύθυνε κάλεσμα προς τα μέλη του για να εμπνευστούν από το έργο ή τη ζωή του Γιάννη Ρίτσου και να προσεγγίσουν έτσι το μεγάλο αυτό δημιουργό από μια άλλη οπτική γωνία. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας εκτίθεται στο κοινό μέσα από την έκθεση που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών και της Νομαρχιακής Εταιρείας Πολιτισμού Σερρών στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και ελπίζουμε να δώσει το ερέθισμα σε φιλότεχνους και επισκέπτες να δουν και να γνωρίσουν το Ρίτσο μέσα από τα μάτια των εικαστικών.

Δε φιλοδοξούμε βέβαια να πραγματοποιήσουμε με τον τρόπο αυτό αναλύσεις του έργου του ποιητή – τέτοιες άλλωστε έχουν γραφεί πολλές και θα συνεχίσουν να γράφονται… Ούτε θα μπορούσαμε να προσδώσουμε εικόνα (τη δική μας εκδοχή στην εικόνα) σε ένα έργο τόσων ετών, άλλοτε λυρικό και άλλοτε επικό και πάντως πλούσιο σε εικόνες και συναισθήματα. Αυτό που επιδιώκουμε εμείς είναι να εμπνευστούμε από ορισμένα χωρία και αποσπάσματα του έργου του Γιάννη Ρίτσου και να δημιουργήσουμε τα δικά μας έργα, ως φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που άφησε τεράστια κληρονομιά στον τόπο μας.

Γιώργος Πολίτης
Πρόεδρος Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου