10/07/2009

Έκθεση της Σίλιας Γιακαμόζη



Έκθεση της Σίλιας Γιακαμόζη στην Αίθουσα του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος (Π. Συνδίκα 24) με τίτλο "Μήνυμα εστάλη".
Εγκαίνια: 2 Νοεμβρίου 2009, 8.00 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 2-14 Νοεμβρίου 2009


Μήνυμα Εστάλη

Η Σίλια Γιακαμόζη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε σε μία κωμόπολη λίγο πιο έξω απ’ την Κομοτηνή, τελείωσε το σχολείο στην Αθήνα για να καταλήξει με τις σπουδές της και πάλι στην Θεσσαλονίκη.

Αποφοίτησε από τη σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με δάσκαλο τον καθηγητή Γιώργο Γκολφίνο, από τον οποίο διδάχτηκε πώς να καταγράφει τις σκέψεις της πάνω στον καμβά χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά με διαφορετικές υφές και να τα χειρίζεται συνδυάζοντας τα.

Η καταγραφή υλικών ξεκίνησε από παλιά. Η άμμος, είναι το βασικό υλικό . Η πρώτη ατομική έκθεση με θέμα «Ταξίδια», ήταν το αποτέλεσμα συλλογής και καταγραφής υλικών και κυρίως της άμμου από συγκεκριμένους τόπους σε συνδυασμό και με τον ίδιο το χάρτη της περιοχής και στοιχεία ή μικροεντυπώσεις, που είτε είδε είτε γεύτηκε. Έτσι η τοπιογραφία δεν ήταν απλά μία ιμπρεσσιονιστική αποτύπωση, αλλά στην ουσία μία καταγραφή του υλικού του ίδιου του τόπου.

Συνεχίζοντας το ίδιο concept, το «ταξίδι» παραμένει η αφορμή για την νέα δουλειά. Μόνο που τώρα αυτό το ταξίδι γίνεται μήνυμα και στέλνεται παντού. Η επεξεργασία των υλικών γίνεται και ψηφιακά, όπως άλλωστε και ή ζωή μας, που περνάει μέσα από ένα κινητό τηλέφωνο για να φύγει σαν SMS ή MMS στον αέρα. Ο τόπος υπάρχει, όχι πλέον σαν χάρτης, αλλά σαν εικονομήνυμα. Ο τόπος υπάρχει και σαν συναίσθημα. Δεκάδες μηνύματα ανταλλάσουμε καθημερινά, οι σκέψεις μας εκπέμπονται πέρα-δώθε μέσω ασύρματων σημάτων. Τα κινητά τηλέφωνα αντικατοπτρίζουν τις ζωές μας, παίρνουν ζωή, γίνονται ένα με μας, τους κατόχους τους. «Έλα να παιξουμε στην παραλία».

Οι αποστάσεις εκμηδενίζονται σε δευτερόλεπτα. «Είμαι στην Γαλλία και σε χαιρετώ».
Πόσο μπορούν όμως να εκμηδενιστούν και τα συναισθήματα; «Πονάω μα δεν μ’ ακούς»

Ο Dali ζωγράφισε κάποτε τον χρόνο να… λιώνει. Τώρα ο χρόνος μας περιορίζεται σ’ ένα μήνυμα.

(Επικοινωνία με την καλλιτέχνιδα: siliaart@yahoo.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου