10/20/2011

Η ΕΛΕΝΑ ΤΟΝΙΚΙΔΗ ΣΕ PERFORMANCE ΣΤΗ ΓΚΑΛΕΡΙ MYRO

Η γκαλερί Myrό, στο πλαίσιο της έκθεσης "Άσμα Ασμάτων" παρουσιάζει τη Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011, στις 20.00 την εικαστική/κινητική δράση “SοΜA” που επιμελούνται & παρουσιάζουν η ψυχολόγος – εικαστικός, art-therapist Έλενα Τονικίδη (μέλος του ΣΚΕΤΒΕ) και η ψυχολόγος /dance – movement psychotherapist Στέλλα Κολυβοπούλου.

Εικαστική διαδικασία και αναβίωση της σωματικής εμπειρίας. Η συμβολική συγχώνευση στο μέσο.

Χρησιμοποιώντας εικαστικά στοιχεία/εργαλεία, και το ανθρώπινο σώμα ως βασική κινητήρια δύναμη, η performance δημιουργεί αφήγηση και θίγει την απουσία/παρουσία του έρωτα πίσω από την επιφάνεια του συνειδητού στην ζωγραφική και στην κίνηση, με αφορμή ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της εβραϊκής λογοτεχνίας το ¨Άσμα Ασμάτων¨.

Ο καλλιτέχνης/εικαστικός επιχειρεί να κοινωνήσει τον ¨αληθινό εαυτό¨ (την εσωτερική διαδικάσια της ζωγραφικής) κουβαλώντας το σώμα του με το προστατευτικό κέλυφος του, αυτήν την μεμβράνη, ως όργανο που περιορίζει και να καταφέρει ένα πρωτόλειο ¨έργο¨ πέρα από τους Ακαδημαϊκούς κανόνες της Τέχνης* δημιουργώντας τον ‘ενδιάμεσο χώρο. ’Αυτός ο ‘ενδιάμεσος χώρος’ μεταξύ του εαυτού και του Άλλου θα αποτυπωθεί απο τον εικαστικό /καλλιτέχνη μεταξύ του εαυτού του και του έργου του. Εκεί ο καλλιτέχνης θα συμβολίσει τον δημιουργό και το έργο του το ‘εσωτερικό αντικείμενο’ του, (τον πρώτο του έρωτα και την ταύτιση με τη μητέρα καθώς και την πρώτη του επαφή με τον θάνατο-αποχωρισμό από τη μητέρα. )

Ταυτόχρονα το ασυνείδητο εσωτερικό του ¨σώμα¨ γίνεται τρισδιάστατο –χοροκίνηση- (πέρα από τις νόρμες για την αρμονία του χορού**) με την βουβή έκφραση, την επικοινωνία του «σώματος» που "ομιλεί" αποτυπώνοντας το να σπάει, να αποσυνδέεται, να λιώνει να βυθίζεται, να ανεβάζει θερμοκρασία, να εκρήγνυται.

Το “SοΜA” (εσωτερικό/εξωτερικό, ασυνείδητο/συνειδητό) θα δημιουργήσει το «έργο» (πίνακας) στο ¨δίδυμο του «έρωτα και του θανάτου» από το μέρος του δημιουργού και των θεατών, ως μέρος των ‘εσωτερικών αντικειμένων’, (Πόση επίδραση θα έχουν στο σώμα, πόση επίδραση θα έχουν στην υφή της μπογιάς , στην ένταση των χεριών και στο αποτέλεσμα του πίνακα;) ο πίνακας θα αποτυπώσει «συμβολικά» τα συναισθήματα που θα μεταφέρονται μέσω του χώρου, με το προβλήμα ενός αποχωρισμένου σώματος μέσα σε έναν κόσμο μεταξύ άλλων σωμάτων, που κατέχουν διαφορετικά τμήματα του χώρου. Θα αποτυπώσει τις έννοιες της απόστασης και του αποχωρισμού, της κατοχής και της απώλειας’.

Έλενα Τονικίδη, ψυχολόγος – εικαστικός, art-therapist
Στέλλα Κολυβοπούλου, ψυχολόγος /dance – movement psychotherapist
Μουσική Επιμέλεια: Βάσω Καλύβα, Magister Λογοπεδικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου