5/05/2015

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑΣ ΑΣΣΑΝΗ

 

  Στη Γκαλερί ART ROOM του Propaganda Store, στην Θεσσαλονίκη, η εικαστικός Ιωάννα Ασσάνη  θα παρουσιάσει την εγκατάσταση και μια σειρά έργων με τίτλο:  ''Καμπυλότητες – Curvatures''. Την έκθεση επιμελείται και προλογίζει ο ιστορικός και κριτικός τέχνης Εμμανουήλ Μαυρομμάτης.

Η εγκατάσταση επενδύεται μουσικά με τον ηλεκτρονικό ήχο της Ισπανικής δισκογραφικής εταιρίας Oraculo Records και ένα έργο των Ιdentity Theft με τίτλο "Silent Calliope's Curse".

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Μαΐου
2015, στις 20:00.

Αναφορικά με την έκθεση:

Η εικόνα στον πραγματικό κόσμο δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ψευδαίσθηση του ίδιου, η επικύρωση του ότι αυτός υπάρχει. Είναι μια οπτική αντανάκλαση της δικής μας πραγματικότητας που βαίνει παράλληλα με τα συμβάντα. Η επιπεδότητα της εικόνας είναι μια αδιαπραγμάτευτη αλήθεια, είτε αυτή παρουσιάζεται κινούμενη μπροστά στα μάτια, στην οθόνη, ή ακόμα κι ως αντανάκλαση επάνω σε μιαν ανάγλυφη, τρισδιάστατη επιφάνεια. Τι παραμορφώσεις δημιουργούνται στα οπτικά επίπεδα όταν αυτά κινούνται επάνω σε καμπυλοειδείς επιφάνειες? Υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί τέτοια παραμόρφωση ώστε η οπτική καμπύλη να μετατραπεί σε οπτική ευθεία ή και το αντίθετο? Το παράπλευρο παιχνίδι της εικόνας ως οθόνη και της εικόνας που πέφτει επάνω στην τρισδιάστατη επιφάνεια παίζεται προκειμένου να αποδειχθεί καθοριστικός ο ρόλος του αποδέκτη-αντικειμένου, ρόλος που πέρα από τον χαρακτηρισμό της εικόνας ως μία ζωντανή αλήθεια, δίνει στην εικόνα και την ιδιότητα της προσαρμοσμένης αλήθειας, αυτής που προσαρμόζεται στην οπτική πλευρά του θεατή.

  Η Ιωάννα Ασσάνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην ΑΣΚΤΘ (1985-90). Εργάζεται ως καθηγήτρια Εικαστικών Μέσης Εκπαίδευσης. Είναι μέλος στα: Ε.Ε.Τ.Ε, ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ, ΠΕΕΠΟΘΕ, Δίκτυο Θέατρο στην εκπαίδευση και Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. Από το 1993 έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις Τέχνης στην Ελλάδα κι έχει πραγματοποιήσει μια ατομική έκθεση στο Βαφοπούλειο Πνευματικό κέντρο Θες/νίκης. Από το 2005 έως και σήμερα έχει στο ενεργητικό της πάνω από 20 εισηγήσεις και οργανώσεις εργαστηρίων για τα εικαστικά, το μαύρο θέατρο, τη βιντεοτέχνη και τις performances, στα συνέδρια και συμπόσια των συλλόγων και ενώσεων όπου ανήκει. Έργα της υπάρχουν στα: Ε.Μ.Σ, Δημοτική Πινακοθήκη Θες/νίκης, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Γαλλικό Ινστιτούτο Θες/νίκης, Δημοτική πινακοθήκη Θες/νικης, Δημοτική πινακοθήκη Ιερισσού και σε ιδιωτικές συλλογές. Eίναι μόνιμη συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο και τον πολιτισμό Diastixo.    Ο Εμμανουήλ Μαυρομμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε στη Γαλλία με υποτροφία του Γαλλικού Κράτους. Σπουδές: Licence ès Lettres, Maîtrise à Quatre Certificats Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Licence ès Lettres, Maîtrise, DEA, Αρχαιολογίας και Ιστορίας Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού-Σορβόννη ΙV. Απόφοιτος Μουσειολογίας της Σχολής του Λούβρου. Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως εθνικός επίτροπος της Ελλάδας στην Biennale της Βενετίας το 1980 και το 1988, στην Biennale του Παρισιού το 1982 και της Αλεξάνδρειας το 1998. Έχει οργανώσει μεγάλο αριθμό από εκθέσεις σύγχρονης ελληνικής και ευρωπαϊκής τέχνης στην Ελλάδα και στη Γαλλία, και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και σε συλλογικές εκδόσεις, όπως: Δημήτρης Γαλάνης (Διδακτορική Διατριβή, 1983), Μορφοπλαστικές και τεχνικές αναζητήσεις της ελληνικής χαρακτικής, 1882-1982 (Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, Ρόδος, 1983), Τα προλεγόμενα της ανάλυσης – Συστήματα σύγχρονης τέχνης (Εκδόσεις Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη, 1993) κ.α. Διετέλεσε Καθηγητής Ιστορίας της Νεότερης και της Σύγχρονης Τέχνης στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ.(1985-2002). Το 1992 τιμήθηκε από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού με το παράσημο του Chevalier des Arts et des Lettres.

Πληροφορίες Έκθεσης
Έκθεση:  Καμπυλότητες – Curvatures
Καλλιτέχνες: Ιωάννα Ασσάνη
Χώρος: Propaganda Rollin co. Store (ART ROOM)
Διεύθυνση : Ισαύρων 7 (Πλατεία Ναυαρίνου), 54622 Θεσσαλονίκη
Είσοδος: ελεύθερη

Στοιχεία επικοινωνίας
Propaganda Rollin co. Store
Ισαύρων 7 / 54627
(πλ. Ναυαρίνου)
Θεσσαλονίκη
2314005392
info@propagandask8.com

.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου