10/27/2010

ΕΚΘΕΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΗΣ Ε.Μ.Σ.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ (1913-1998)

Ο ζωγράφος της Ξάνθης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Χρήστος Παυλίδης γεννήθηκε το 1913 στην Αττάλεια της Μ. Ασίας και το 1922, ακολουθώντας το δρόμο της προσφυγιάς, έρχεται στην Αθήνα. Το 1924 και σε ηλικία έντεκα ετών, με παρότρυνση του Γ. Ιακωβίδη, εγγράφεται στη Σχολή Καλών Τεχνών, από την οποία, μετά από τρία χρόνια, παίρνει το πτυχίο Ιχνογραφίας και Κοσμηματογραφίας, με δασκάλους τους Νικόλ. Λύτρα, Σπ. Βικάτο και Δ. Γερανιώτη. Ακολούθως εγγράφεται στο Τμήμα Γλυπτικής, με δάσκαλο τον Θ. Θωμόπουλο, από το οποίο αποφοιτά το 1932.

Παραμένει έως το 1946 στην Αθήνα, εργαζόμενος ως χαράκτης - χρωμολιθογράφος, ενώπαράλληλα συμμετέχει σε Πανελλήνιες και άλλες ομαδικές εκθέσεις. Το 1946 διορίζεται Καθηγητής στην Εκκλησιαστική Σχολή της Ξάνθης.

Υπήρξε μέλος του Καλλιτεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, τιμήθηκε με διάφορα βραβεία σε διαγωνισμούς και φιλοτέχνησε ένα σημαντικό αριθμό ηρώων στη Β. Ελλάδα.

Το 1997 ο Δήμος της Ξάνθης, τιμής ένεκεν, δίδει το όνομά του στη νεοϊδρυθείσα Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης.

Πεθαίνει στην Ξάνθη το 1998.




ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΚΘΕΣΕΩΣ

Το 2008 η Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών πλούτισε τη συλλογή της με ένα σημαντικό αριθμό έργων του ζωγράφου και γλύπτη Χρ. Παυλίδη, τα οποία ευγενώς προσέφερε από την προσωπική της συλλογή η κόρη του καλλιτέχνη, κυρία Ζωή Παυλίδου-Καραφίδου.

Πρόκειται για 197 έργα τέχνης (ζωγραφικά, γλυπτά, σχέδια και χαρακτικά), που καλύπτουν όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά της δωρήτριας, της απένειμε το χρυσό μετάλλιο της Ε.Μ.Σ. και με την παρούσα αναδρομική έκθεση δίνει τη δυνατότητα στο κοινό της πόλης μας να γνωρίσουν το έργο «του ζωγράφου της Ξάνθης» Χρ. Παυλίδη.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΘΕΣΕΩΣ

Σε μια εποχή όπως το 1946, το να εγκατασταθεί κανείς σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, την Ξάνθη, και να δηλώσει ζωγράφος, ήθελε και τόλμη και αποφασιστικότητα αλλά και μια απεριόριστη αγάπη γι’ αυτό που επέλεξε να κάνει…

Χωρίς τα σημερινά μέσα προβολής και επικοινωνίας, με τους συμπολίτες του να προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην κατοχή και αμέσως μετά, η τέχνη έμοιαζε τουλάχιστον πολυτέλεια.

Σ’ ένα τέτοιο λοιπόν περιβάλλον ο Χρήστος Παυλίδης, με το πείσμα που τον διέκρινε, αγκάλιασε την Ξάνθη και για πολλά χρόνια ήταν ο Ζωγράφος της.

Κρατώντας στοιχεία από την εποχή των σπουδών του, επέμεινε στο ρεαλισμό, στη ζωγραφική «εκ του φυσικού» και θεωρούσε κάθε προσωπική παρέμβαση φτιαχτή και ψεύτικη. Φορώντας τον κλασικό του μπερέ τον βλέπουμε στημένο σε κάθε γωνιά της Παλιάς Ξάνθης. Με τις ίδιες συνθήκες φωτισμού, την ίδια ώρα, δημιουργεί μια μεγάλη σειρά από έργα με θέμα την Παλιά Πόλη, που σήμερα, πέρα από το εικαστικό έχουν και ιστορικό ενδιαφέρον.

Την προσωπική του συλλογή συμπληρώνουν νεκρές φύσεις, τοπία, λουλούδια και προσωπογραφίες. Παράλληλα, δεν ξεχνά τη γλυπτική.

Πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές και έκανε ο ίδιος αρκετές ατομικές εκθέσεις, για τις οποίες τιμήθηκε με βραβεία και επαίνους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου