2/08/2017

Εγκαίνια στην gallery ΕΙΡΜΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
" εικόνα _ λόγος _εικόνα "

Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017, 20.30
Διάρκεια: Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017 – Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Η Γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ σας προσκαλεί την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017 στις 8.30 μ.μ. στα εγκαίνια της έκθεσης “εικόνα _ λόγος _ εικόνα”

Σε αυτή την έκθεση παρουσιάζονται τα έργα που προέκυψαν μετά από αρκετές συναντήσεις στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αλλά και της Γκαλερί Ειρμός από τον Μάρτιο εως τον Δεκέμβριο του 2016 στα πλαίσια ερευνητικού project – εργαστηρίου και μέσα από διαδοχικές «αναγνώσεις» κειμένων του Σενγκ, του Αγκάμπεν, του Ρίλκε, του Τανιζάκι, του Γκόμπρικ, του Μελότι, του Όρντινε. Εν τέλει ποιά είναι η σχέση εικόνας – λόγου? Συνύπαρξη? Παράλληλη πορεία? Παρανόηση? Αποπλάνηση? Προδοσία? 19 ερμηνείες κυκλώνουν τον άξονα αυτό μέσα από ισάριθμα έργα, όπου εικόνα και λόγος έχουν θέσεις επάλληλες και ανταλλάξιμες, ενώ παράλληλα η ποικιλία των υλικών είναι απελευθερωτική. Εγκαταστάσεις, σχέδια, μέταλλα, υφάσματα, χαρτιά και βιβλία συγκροτούν μια ολοκληρωμένη εικαστική εμπειρία.

«Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ‘εμφανίστηκαν’ σε ένα Ισπανικό σπίτι αυτά που έμειναν από τότε γνωστά ως πρόσωπα του Bélmez. Φασματικές εικόνες που αναδύονταν στους τοίχους για να χαθούν πάλι στην συνέχεια. Αντίστοιχη είναι και η σχέση του λόγου με την τέχνη. Συνήθως ο λόγος κρύβεται στον πυρήνα των κωδίκων της, στον ιστό ακόμη και της πιο διαρρηγμένης εικαστικής αφήγησης, στον ίδιο τον τρόπο που μιλά η τέχνη για τον εαυτό της. Σπάνια και φευγαλέα ανεβαίνει στην επιφάνεια.
     Τι συμβαίνει όμως όταν ο κρυφός κώδικας ξεπηδά στο προσκήνιο και τα μέσα καλούνται να περιγράψουν τα όσα συνήθως υπονοούνται? Αυτός είναι ο πυρήνας των 19 έργων-δοκιμίων του project εικόνα_λόγος_εικόνα. Η μετουσίωση του λόγου σε εικαστική γραφή, ο θρίαμβος μιας ανεικονικής αφήγησης που καταλήγει πλησίστια και πάλι πίσω στην εικόνα. Σπαράγματα βιβλίων και βιβλία εν δυνάμει, μαγικές απτές λέξεις, τοτέμ, μικροεικόνες και διαφάνειες, συστρεφόμενα αρχεία, σύμβολα και τα τεχνικά σχέδια ενός γνήσιου μηχανικού του χρόνου. Η καχυποψία απέναντι στην εξουσία του ορατού και η αναψηλάφηση του άρρητου ως περιδιάβαση σε μια περιοχή από όπου τελεσίδικα επιστρέφουμε, όχι ηττημένοι αλλά σοφότεροι.
     Η νύχτα περνά και η αυγή πια μας βρίσκει εξερευνητές και όχι ήρωες.»
     (Δημήτρης Τόλης)


εικόνα_λόγος_εικόνα
Με την υποστήριξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης


Συντονισμός:
Τέτα Μακρή – Χρήστος Βενέτης

Συμμετέχουν:
Δημήτρης Αδαμόπουλος
Χρήστος Βενέτης
Βασίλης Γαλάνης
Λίτσα Γκανή
Ελένη Θεοφυλάκτου
Νάντια Καλαρά
Παρασκευή Κοκολάκη
Θοδωρής Λάλος
Caroline Luigi
Τέτα Μακρή
Γιώργος Μπουδαλής
Μαρία Ξυνοπούλου
Κατερίνα Ξυπολίτου
Φένια Παγώνη
Στέλλα Παπαδοπούλου
Μαρία Παριανού
Φούλη Ποπώλη
Νίκος Τριανταφύλλου

Ράνια Φραγκουλίδου









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου