2/20/2017

Ατομική Εικαστική Έκθεση Ο Χρυσός του Ρήνου Dorothea

11 Φεβρουαρίου 2017 – 7 Μαρτίου 2017
Η έκθεση «Ο Χρυσός του Ρήνου» είναι εμπνευσμένη από την ομώνυμη όπερα του Ρίχαρτ Βάγκνερ. Σύμφωνα με την σκανδιναβική μυθολογία, ο θησαυρός του Ρήνου φυλάσσεται από τις νύμφες, κόρες του ποταμού. Μπορεί να τον κλέψει μόνο όποιος αποκηρύξει την Αγάπη. Ο νάνος Άλμπεριχ μετά από σφοδρή ερωτική απογοήτευση αποκηρύσσει την Αγάπη και κλέβει το χρυσάφι.

Το χρυσάφι αυτό ήταν η πληρωμή των δύο γιγάντων που έφτιαξαν το κάστρο των θεών στην Βαλχαάλα και κρατούν όμηρο την θεά Φράια μέχρι να τακτοποιήσουν οι θεοί το ζήτημα. Όμως η θεά Φράια είναι η φύλακας των χρυσών μήλων που κρατούν νέους και δυνατούς τους θεούς. Έτσι οι θεοί αρχίζουν να γερνούν...
Στο σκοτεινό του βασίλειό το Νίμπελχαϊμ (γερμανικά: Nibelheim, Nibel = Νέφος, ομίχλη, σκότος, heim = βασίλειο) ο νάνος Άλμπεριχ έχει φτιάξει με το χρυσό του Ρήνου ένα δαχτυλίδι, το διάσημο για μας «Δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν». Οι θεοί Βόταν και Λόγκε με πονηριά καταφέρνουν να συλλάβουν τον Άλμπεριχ, να τον οδηγήσουν στην Βαλχαάλα και να του πάρουν το δαχτυλίδι. Αυτός καταριέται όποιον φορέσει το δαχτυλίδι να έχει δυστυχίες και θάνατο.
Μόλις δίνουν οι θεοί το δαχτυλίδι στους γίγαντες που ήταν η πληρωμή τους για το χτίσιμο του κάστρου των θεών στην Βαλχαάλα, ο ένας σκοτώνει τον άλλον πάνω στην μοιρασιά και έτσι ξεκινάει η περιπέτεια του καταραμένου δαχτυλιδιού των Νιμπελούγκεν.
 Σε αυτόν τον μυθικό κόσμο μας ξεναγεί η Dorothea παρουσιάζοντας πίνακες, μεγάλες επιφάνειες με μορφές γιγάντων και γλυπτικές εγκαταστάσεις. Όπως επισημαίνει η επιμελήτρια Ρεγγίνα Αργυράκη: «Η Dorothea ασχολείται με τα θέματα της ηρεμίας και της ακρίβειας στην ζωγραφική, εκεί όπου βασίζει τον σχηματισμό προτάσεων αισθητικής. Παρουσιάζοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε διαπολιτισμικά θέματα που ξεπροβάλουν απο την όπερα, παρουσιάζει μια ολόκληρη έκθεση εμπνευσμένη απο το Sublime του Wagner.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου