3/01/2015

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ SANGEETA GUPTA

                 
Η ινδή καλλιτέχνης που ζει και δημιουργεί στο Νέο Δελχί ανήσυχη και πολυτάλαντη, έχει βραβευτεί πολλές φορές τόσο ως ζωγράφος όπως και για την συγγραφή ποιητικών συλλογών και την σκηνοθεσία ντοκυμαντέρ.
Η πρώτη της ατομική έκθεση άνοιξε από την ίδια Μητέρα Τερέζα για φιλανθρωπικούς σκοπούς  το 1995 στην Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών Birla στην Καλκούτα .Έχει κάνει πάνω από 27 ατομικές εκθέσεις σε ολόκληρη την Ινδία όπως Δελχί,Βομβάη, Καλκούτα,Μπάνγκαλορ κλπ, όπως και στο εξωτερικό Λονδίνο, Βερολίνο, Μόναχο, Λαχώρη και Μπέλφαστ.Επίσης ο πρώην πρόεδρος της Ινδίας Αμπτούλ Καλάμ εγκαινίασε την ατομική της έκθεση τον Αύγουστο του 2013 στο Ουτάρακχαντ και με τα έσοδα δημιουργήθηκε υποτροφία για σχολή Καλών Τεχνών.Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 200 ομαδικές εκθέσεις στην Ινδία και το εξωτερικό , σε διεθνής εκθέσεις της Ακαδημίας Lalit Kala, AIFACS και Sahitya Kala Parishad , όπως και σε αρκετά art camps. Έργο της υπάρχει στο μουσείο Bharat Bhavan στο Μποπάλ.Έργα της εκτέθηκαν στο India Art Fair Δελχί το 2011, 2013, 2014 και 2015.
Η καλλιτέχνης έχει εκδόσει επίσης βιβλίο με διηγήματα και  πέντε ανθολογίες ποιημάτων στα χίντι.Η ποιητική της συλλογή στα αγγλικά ' Weaves of Time' to 2013 την ανέδειξε σε 'Ποιήτρια της Χρονιάς' στο 3ο Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Δελχί το 2014 όπου βραβεύτηκε για το συνολικό καλλιτεχνικό της έργο.
Τέλος έχει σκηνοθετήσει έξι ντοκυμαντέρ με τελευταίο της σχετικά με την περιοχή Ladakh και έκδοση σπάνιου φωτογραφικού υλικού με τον ομώνυμο τίτλο.Έχει ιδρύσει την εταιρεία Prithvi Fine Art & Culture Centre με έδρα το Δελχί.

Aπαλή χειρονομία, ρέουσα γραμμή, μεταξωτή κίνηση
Σχέδια, ναι-Αλλά καθαρής ρυθμικής κίνησης- το κτύπημα και η σάρωση των γραμμών,απλώνοντας σαν από ένα ενεργειακό σπιράλ σε ατελείωτες μεταθέσεις και συνδιασμούς.Όλα τέλεια οργανωμένα μεταξύ τους.Άπλετη ομορφιά της κίνησης με ισορροπία,χάρη και ζωντάνια.Η καλλιτέχνης προσδίδει με την καλύτερη έκφραση και δίχως κόπο τις μορφές που εναλλάσονται.Τεχνική? Η βελόνα της καρδιάς  που χορεύει.Οι τελείες και τα σημεία στίξης στον πίνακα τώρα στάζουν,άλλοτε υψώνοντας σε ελεύθερη πτήση κι άλλοτε πέφτοντας με την βαρύτητα και μαγνητίζονται σε ένα κέντρο.
Το έργο της δεν είναι αντιγραφή ζωής ,ούτε καθρέπτης στα εξωτερικά φαινόμενα που κρύβουν την εσωτερική θλίψη.Αλλά μάλλον η μορφές της τέχνης της τέμνουν την ζωντάνια και διεισδύουν ανάμεσα με μαγευτικούς και σαγηνευτικούς συνδυασμούς χρωμάτων.
Έκσταση και ανάταση,ένας χορός ευφορίας από το πινέλο του καλλιτέχνη.Το υλικό της 'χορογραφίας' της δεν είναι οι ίδιες οι φιγούρες των χορευτών που κινούνται με όλη τους την κίνηση και τις χειρονομίες.Αλλά οι χορευτές ζωγραφίζουν με τις κινήσεις τους τις γραμμές και τα χρώματα του πίνακα ,που με την σειρά του αγγίζει την καρδιά.
Και έτσι βλέπουμε την καλλιτέχνη να ξεπερνάει τα όρια του ορατού και να μπαίνει στην ενέργεια που κρύβεται στο μυαλό μας.Επομένως οι γραμμές,τα σχήματα και τα χρώματα της φορτίζονται αναμφίβολα με πνευματικές ανησυχίες.


                                                                                                Keshav Malik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου