10/22/2014

o Φίλιππος Μάνος στο ΔΙΠΟΛΟ

























Ατομική έκθεση του Φίλιππου Μάνου 23/10-8/11/2014

Ο Βασίλης Ιωαννίδης σας προσκαλεί στον μικρό εκθεσιακό του χώρο ΔΙΠΟΛΟ, Δημητρίου Γούναρη 53, την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014, από τις 7-10 μ.μ., στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του Φίλιππου Μάνου. Στην παρούσα έκθεση με τίτλο ‘’Θεσσαλονίκη-νυχτερινές αφηγήσεις’’ εκτίθενται 18 ελαιογραφίες ενός νυχτερινού εικαστικού περιπάτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με έκδηλο καλλιτεχνικό, αρχιτεκτονικό, ιστορικό και ατμοσφαιρικό ενδιαφέρον που αναδεικνύουν μέρος της ταυτότητας και της ιδιαιτερότητας της πόλης. Όλα τα έργα είναι του 2014 και απαρτίζουν μια πρώτη προσέγγιση, μια ερευνητική προσπάθεια να αποδοθεί το νυχτερινό αστικό τοπίο. Την έκθεση συνοδεύουν παρενθετικά, σαν ιντερμέδιο, δύο παλαιότερες νεκρές φύσεις.
Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, με το οποίο ελάχιστοι ζωγράφοι έχουν ασχοληθεί, που ξεκίνησε μετά από προτροπή μου και μετά από αρκετές συζητήσεις μεταξύ μας. Με την έκθεση αυτή δίνεται επίσης η δυνατότητα να παρουσιαστεί μια θεματική ενότητα με αρκετά ολοκληρωμένο τρόπο.
Ο Μάνος ήδη είχε ζωγραφίσει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα νυχτερινά τοπία της Θεσσαλονίκης που είχαν εκτεθεί στη σειρά των 8 θεματικών ομαδικών εκθέσεων για τη Θεσσαλονίκη, που είχαν πραγματοποιηθεί στο ΔΙΠΟΛΟ την περίοδο 2008-2011. Στα έργα αυτά, από τον τρόπο απόδοσής τους, είχα διαβλέψει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει με επιτυχία σε μια εκτενή αφήγηση της νυχτερινής Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα της περιοχής του κέντρου. Την πεποίθησή μου αυτή ενίσχυε το γεγονός ότι ο Μάνος σαν βιωματικός καλλιτέχνης αναπτύσσει έναν ισχυρό διάλογο με τα πράγματα και τον χώρο όπου κινείται, δέχεται ερεθίσματα που μεταγγίζονται γόνιμα στο έργο του. Δείγματα αυτής της βιωματικής σχέσης έχουμε από μια σειρά έργων, κυρίως ακουαρέλες, από την Άνω πόλη όταν διέμενε στην περιοχή ‘’Τσινάρι’’. Τα λίγα νυχτερινά τοπία της πόλης που ζωγράφισε ανάγονται χρονικά στην περίοδο που είχε μετακομίσει στο εργαστήριό του στην οδό Βαλαωρίτη, στο κέντρο. Η στροφή του αυτή παρατηρείται με την εγκατάσταση στο νέο ατελιέ του.
Τα νυχτερινά τοπία, από την ίδια τη φύση τους κινούνται εκφραστικά και ατμοσφαιρικά στον χώρο του φωβισμού και του εξπρεσιονισμού, κάτι που ενδυναμώνει και αποδεικνύει την μυστηριακή, εσωστρεφή, ομιχλώδη ταυτότητα της Θεσσαλονίκης. Ο εξπρεσιονιστικός χαρακτήρας των νυχτερινών τοπίων της Θεσσαλονίκης ταιριάζει πολύ με τον γνήσιο εξπρεσιονισμό του Μάνου, η γραφή του οποίου εμφανίζει κάποιες Μπουζιανικές συγγένειες. Στο νυχτερινό εικαστικό περίπατο θα συναντήσουμε γωνιές από τα Άνω και Κάτω Λαδάδικα, την οδό Κατούνη, τη στοά Μαλακοπής και το Χρηματιστήριο, την οδό Ερμού κοντά στη Βενιζέλου, μπαράκια στην οδό Συγγρού, την οδό Βαλαωρίτη, τα Λουλουδάδικα, τις αποθήκες στο λιμάνι, την εκκλησία ‘’Αγία Σοφία’’ και την Ερμού, την παραλιακή-πλατεία Ελευθερίας και την πλατεία Εμπορίου από την θάλασσα, από το καραβάκι. Καρέ-καρέ ξεδιπλώνεται σαν ένα ολιγόλεπτο ντοκυμαντέρ, με τρόπο ποιητικό και φαντασμαγορικό μια ξεχωριστή, υπόγεια, εικαστική απόδοση του παλμού και της ψυχής του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Μένουμε με την προσδοκία ότι η εναρκτήρια αυτή αφήγηση θα συνεχιστεί και θα προχωρήσει σε βάθος και δεν θα απ0τελέσει απλώς μια ενδιαφέρουσα παρένθεση.
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 8 Νοεμβρίου και θα λειτουργεί το πρωί 11:30΄π.μ.-1:30΄μ.μ. Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και το απόγευμα 6-8μ.μ. Πέμπτη, Παρασκευή. Για πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε στα τηλέφωνα:2310 200880 και 6936209052






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου