5/10/2013

ΕΚΘΕΣΗ της Βενετίας Γαζίλα με τίτλο "Ο θεατής και η εικόνα"

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΦΑΑΘ
Αγ ΣΟΦΙΑΣ 38 Υπόγειο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
8-24 ΜΑΙΟΥ 2013


ΕΚΘΕΣΗ της Βενετίας Γαζίλα
με τίτλο "Ο θεατής και η εικόνα"Από τον κατάλογο της έκθεσης

"Βιώνουμε την εποχή της εικόνας και θεωρείται δεδομένο ότι στη σύγχρονη εποχή ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνίας μας γίνεται με οπτικό τρόπο.
Η δύναμη και η σημαντικότητα της οπτικής ‘γλώσσας’ δεν είναι καινούργια ανακάλυψη. Η σχέση με την εικόνα και η χρήση αυτής προέρχεται από τα αρχαία χρόνια. Επιπλέον, στον εικοστοπρώτο αιώνα δεν θεωρούμαστε εγγράμματοι εάν δεν είμαστε Ικανοί να διαβάσουμε εικόνες, διότι γραμματισμός δε σημαίνει απλώς και μόνο γραφή και ανάγνωση, αλλά ικανότητα αποκωδικοποίησης συμβολικών συστημάτων. Οι εικόνες αποτελούν βασικό στοιχείο του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Η Βενετία Γαζίλα ερευνά τον ρόλο της εικόνας, κάνει δηλώσεις για την λειτουργία της καθώς βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τους θεατές των έργων της. Οι εικόνες της διπλώνονται πάνω σε άλλες, διαστρωματώνονται, συνδυάζοντας πολλαπλές οπτικές πληροφορίες, οι φωτογραφίες της δεν είναι συμβατικές αναπαραστάσεις. Ο χώρος της πληροφορικής, η ψηφιακή εικόνα και τα συμβατικά υλικά δημιουργούν το οπτικό της λεξιλόγιο, για να δομήσει την εικόνα και τον τρόπο του να βλέπουμε. Με την αντιπαράθεση κειμένων και εικόνων και τη συγχώνευση μαθηματικών εννοιών με την τέχνη της εικόνας φτιάχνει συστήματα όρασης. Κι εμείς ως θεατές, καλούμαστε να προσεγγίσουμε, να δούμε, να εικάσουμε, να υποθέσουμε, να αναρωτηθούμε, να προσλάβουμε, να διαισθανθούμε, να αναγνωρίσουμε, να καταλάβουμε, να κατανοήσουμε."
Έλλη Τρίμη Καθηγήτρια ΑΠΘ και Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου


Στην έκθεση υπάρχει το συλλογικό έργο τέχνης στο οποίο 75 άτομα έχουν λάβει μέρος απαντώντας στο ερώτημα "τι θέλει να πει ο θεατής" και συνοψίζοντας  στον τίτλο της εικόνας που τους δόθηκε αυτό που βλέπουν και αυτό που θέλουν να μεταδώσουν, κατασκευάζοντας ένα έργο τέχνης νέου όγκου πολλαπλών αναγνώσεων -μηνυμάτων.

Βενετία ΓαζίλαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου