4/24/2012

«Ένας δεινόσαυρος στο… Τελλόγλειο» και μια ταινία της Ζέφης Αθανασοπούλου: "Τα μνημεία της Θεσσαλονίκης εν κινήσει"


«Ένας δεινόσαυρος στο… Τελλόγλειο» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Απριλίου, στις 7.30 το βράδυ στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. Η εκδήλωση βασίζεται στο βιβλίο του Σάκη Σερέφα «Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου» και πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του Τελλογλείου με το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, η οποία έχει τα εξής χαρακτηριστικά: θεάση – ακρόαση, προβολή οπτικο – ακουστικού υλικού με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και διαδραστικό παιχνίδι. Στη εκδήλωση συμμετέχει και ο συγγραφέας, ενώ το συντονισμό και την οργάνωση έχει η εκπαιδευτικός Δέσποινα Βενετούλια.

Η εκδήλωση «Ένας δεινόσαυρος στο… Τελλόγλειο» είναι σπονδυλωτή και χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Έτσι, αρχικά, ο συγγραφέας του βιβλίου Σάκης Σερέφας, η καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Μένη Κανατσούλη κι ο εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου Δίκαιος Χατζηπλής θα συζητήσουν για το βιβλίο. 

Στη συνέχεια η εκπαιδευτικός του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και μέλος του ΣΚΕΤΒΕ Ζέφη Αθανασοπούλου θα παρουσιάσει την ταινία «Τα μνημεία της Θεσσαλονίκης εν κινήσει» και θα αναφερθεί στη διαδικασία δημιουργίας της, για την οποία συμμετείχαν 29 μαθητές της Β’  Γυμνασίου, ενώ στο συντονισμό της δράσης συμμετείχε και η καθηγήτρια του σχολείου, Θωμαή Χουβαρδά.  

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης η καθηγήτρια Ζωή Παπαδοπούλου θα παρουσιάσει το επιτραπέζιο - διαδραστικό παιχνίδι, καρπό της δράσης, «Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου». Στο τέλος θα μπορούν να τεθούν ερωτήσεις από τους επισκέπτες και θα ακολουθήσει συζήτηση.
Με αφορμή την εκπόνηση της εργασίας τα παιδιά του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης δημιούργησαν έργα ζωγραφικής σε χαρτί και καμβά με διαφορετικές τεχνικές, τα οποία είχαν θέμα το ταξίδι του Δεινόσαυρου και του Γιάννη στα μνημεία της Θεσσαλονίκης και θα εκτεθούν στο Τελλόγλειο.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

1 Σχετικά με την ταινία:
“Τα μνημεία της Θεσσαλονίκης εν κινήσει”
Η ταινία “Τα μνημεία της Θεσσαλονίκης εν κινήσει” δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ομώνυμου περιβαλλοντικού προγράμματος στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης με τους μαθητές της Β΄Γυμνασίου Εικαστικών - Θεάτρου και  με συντονίστριες καθηγήτριες τις:
Ζέφη Αθανασοπούλου ΠΕ08, Ζωή Παπαδοπούλου ΠΕ08, Θωμαή Χουβαρδά ΠΕ01.
Σενάριο: βασισμένο στο βιβλίο του συγγραφέα Σάκη Σερέφα “Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου”.
Στην ταινία έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνική Stop Motion Animation η οποία διδάχτηκε στο εργαστήρι της κατεύθυνσης εικαστικών. 

Παρουσιάζονται επίσης ζωγραφικά έργα τα οποία δημιουργήθηκαν από τα παιδιά στη διάρκεια του προγράμματος.

Σκηνοθεσία - Μοντάζ: Ζέφη Αθανασοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου