3/06/2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΣΑΣ ΚΟΡΝΕΤΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ


Την Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012 στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση βιβλίου της Έλσας Κορνέτη με τίτλο Κονσέρβα μαργαριτάρι (εκδόσεις Γαβριηλίδης) στο βιβλιοπωλείο IANOS, Αριστοτέλους 7.

Θα μιλήσουν: Βασίλης Ζηλάκος, εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού Κουκούτσι, Ιωάννα Αβραμίδου, φιλόλογος, μεταφράστρια, Κοινοτική Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης. Ποιήματα απαγγέλλει o Ορέστης Μεσοχωρίτης, ηθοποιός.

Πώς είναι να διασκεδάζεις αναζητώντας το χαμένο μαργαριτάρι σε απύθμενες αβύσσους και κλειδωμένα όστρακα με τρόπο που αγγίζει τα όρια του κυνικού; Πώς είναι να ταχτοποιείς τα ζευγάρια σε σχέσεις κονσέρβα, σε σχέσεις φυλακή, ξεκρεμώντας τα πορτρέτα από τον τοίχο, εγκαταλείποντας το ψεύδος της επιφάνειας για μια κατάδυση στην επώδυνη ουσία; Οι ερωτικές σχέσεις παράγονται και καταναλώνονται. Καταναλώνονται και παράγονται. Οι εμπλοκές σε καθημερινά αδιέξοδα, η συναισθηματική βαναυσότητα, η ψευδαίσθηση της ελευθερίας που όλοι κυνηγούν, όπως και η αναζήτηση της ηδονής χωρίς όρια, σχέσεις ανθρώπινα ναυάγια μεταξύ συζύγων, μεταξύ εραστών, μεταξύ γονιών και παιδιών, μεταξύ πεθαμένων και ζωντανών οδηγούν αναπόφευκτα στη μοναξιά ˑ στο διαζύγιο με τους ανθρώπους - στο γάμο με τους δαίμονες. Η ποιήτρια έμμεσα προειδοποιεί: Μην παραμορφωθείς. Μην αναλωθείς. Μην αφήσεις να σε καταβροχθίσουν. Η εξομολόγηση του τέλους μοιάζει να είναι η αναζήτηση της αρχής, όπου με φόντο την αισθητική της απώλειας συνθέτει μια σονάτα με όλες τις «μπρεχτικές» σιωπές και τους τρόμους της τέχνης, της ζωής και του έρωτα. Λένε πως το τέλος είναι γραμμένο μέσα από την αρχή. Τελεία είναι ό,τι μας δένει/ ό,τι μας χωρίζει/ ό,τι μας ενώνει/ όταν/ τα χείλη μιας πληγής/ αιφνίδια/ ένας πάσσαλος/ στομώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου