1/07/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΠΑΤΣΙΑΡΗ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ποιητική της Μαρίας Κομπατσιάρη ζει στο παιχνίδι του δυνατού φωτός, στον καταμερισμό των χώρων, στις χρωματικές αναλύσεις υψηλού ρυθμού, πάντα σύμφωνα με μία συγκεκριμένη αισθητική ευαισθησία, που βρίσκεται μακριά από καθαρούς ακαδημαϊσμούς ή από απλές στιλιστικές επαναπροτάσεις….

Η διορατικότητα της στην έρευνα των γραφικών ουσιαστικών στοιχείων οδηγεί αναπόφευκτα τον παρατηρητή να αντιληφθεί τα πιο βαθιά άδυτα της πνευματικότητάς της, στις πρωτογενείς συνθέσεις, που μετατρέπονται στην πιο στοιχειώδη και αφαιρετική δομή· πράγματι, η ζωγράφος αναπαριστά τη γλώσσά της ακριβώς στην αρχέγονη ζωντάνια των παραστάσεων που επιβάλλονται λόγω της καθαρής τους φόρμας, ικανής να φέρει στο νου αισθήσεις ελευθερίας και δύναμης.
Γράμματα και γραμμές, σημεία και ορθογώνια απλώνονται στους πίνακές της με μία σειρά που είναι μόνο φαινομενικά τυχαία, γιατί η ζωγράφος θέλει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ενός πραγματικού χώρου ως έκφραση των εσωτερικών της πιστεύω…
Η έννοια της ζωγραφικής της Κομπατσιάρη είναι συνεπώς εκείνη ενός νέου τρόπου να «διηγείσαι» τα χρώματα, τους χώρους, τους γραφιτισμούς και είναι στην εναλλαγή τους, στις τοποθετήσεις τους το ένα πάνω στο άλλο και στις αντιθέσεις τους που διακρίνεται η δημιουργική πολυπλοκότητά της.( Anny Baltissera , ιστορικός τέχνης, εικαστικός, ιδιοκτήτρια γκαλερί. Ρώμη 2005).

Η Μαρία Κομπατσιάρη από τις 10-20 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσει τη δουλειά της στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας του Δήμου Αθηναίων (Τηλ.7232603-4) .
Η ενότητα των έργων της, υπό τον τίτλο Νεφελοκοκκυγία καλύπτει χρονικά μια περίοδο δέκα χρόνων περίπου. Μέρος της δουλειάς αυτής παρουσιάστηκε στα 42α Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη το 2007.

Η καλλιτέχνης έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 21 ατομικές και 114 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διακριθεί σε διεθνείς διοργανώσεις τέχνης επανειλημμένως (ιαπωνία2001, 2002, 2003, 2004, 2005, Ιταλία 2001, 2002, 2003, Γαλλία 2002).
Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδας και του ΕπιμελητηρίουΕικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Μεγάλο μέρος της δουλειάς της είναι καταχωρημένο στο site:www. kompatsiari.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου