12/07/2014

Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΙΙ / Εικαστικό δρώμενο ''Άνθρωποι και Αριθμοί'' / Κλήρωση 5 έργων, για τους Γιατρούς του Κόσμου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εικαστικό δρώμενο: Άνθρωποι και αριθμοί
Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 20.00
Αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Εικαστικοί: Philippe Laferrière - Χρήστος Αλαβέρας
Μουσικός: Δημήτρης Τασούδης

Στο πλαίσιο της Έκθεσης του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος από τις 1-9 Δεκεμβρίου 2014 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με σκοπό την διάθεση μέρους των εσόδων στους Γιατρούς του Κόσμου, διοργανώνεται εικαστικό δρώμενο το βράδυ της λήξης της έκθεσης.
Πρόκειται για μια περφόρμανς μεταξύ δυο καλλιτεχνών και ένα μουσικό, με κεντρικό μέλημα την όλο και πιο κυριαρχική θέση των αριθμών στις ανθρώπινες ζωές. Οι καλλιτέχνες θα δώσουν την απάντηση τους σε ενα οπτικο-ακουστικό δρώμενο μεταφέροντας στο κοινό το δικό τους όραμα που έχει κύριο στόχο την ποίηση και την απελευθέρωση του πνεύματος.

Το έργο που θα δημιουργήσουν οι δυο καλλιτέχνες θα κληρωθεί στο τέλος της βραδιάς, όπως και τέσσερα από τα έργα που δημιουργήθηκαν κατά την δράση Τεμαχισμός της εικαστικού Ιωάννας Ασσάνη στα εγκαίνια της έκθεσης.

Για να δηλώσει κάποιος συμμετοχή στην κλήρωση, αρκεί να προσφέρει ένα χρηματικό ποσό της επιλογής του στους Γιατρούς του Κόσμου και στη συνέχεια να αναγράψει το όνομά του στη λίστα που τοποθετήθηκε στην έκθεση για τον σκοπό αυτό. Το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου, πέντε τυχεροί θα κερδίσουν από ένα έργο.

Βιογραφικά καλλιτεχνών

Ο Philippe Laferrière είναι εικαστικός, γεννήθηκε το 1974 στην Τουλούζ της Γαλλίας και ζεί και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη από το 2000. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τουλούζ και είναι πτυχιούχος Κλασικής Αρχαιολογίας από το πανεπιστήμιο της Αιξ. Το 2000 ήρθε να μελετήσει τη ζωγραφική των Μακεδονικών Τάφων και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη δουλεύοντας ως συντηρητής έργων τέχνης. Από το 2008 δραστηριοποιείται στα εικαστικά, τις περφόρμανς και συνεργασίες με όλους τους χώρους της τέχνης. Αυτοσχεδιασμός, χάος και αφαίρεση είναι επαναλαμβανόμενα στοιχεία της δουλειάς του τα οποία, μέσω μίας συνειδητής και ασυνείδητης γραφής δημιουργούν ένα ζωντανό διάλογο ανάμεσα στη φύση και την ανθρώπινη δράση.

Ο Χρήστος Αλαβέρας γεννήθηκε το 1965 στη Θεσσαλονίκη. Έκανε σπουδές ζωγραφικής (1984-1989) στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και μεταπτυχιακά (1991-1992) στην Akademie voor Beeldende Kunst του Enschede της Ολλανδίας. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και έχει πάρει μέρος και σε ομαδικές. Το 1996 διορίστηκε καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και από το 1999 έχει αποσπαστεί στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του είναι ανθρωποκεντρικό. Η ανθρώπινη φιγούρα αποτελεί το οπτικό του ερέθισμα, το οποίο, ωστόσο, ολοκληρώνεται μέσα από το ενδιαφέρον για την ζωγραφική χειρονομία. Σε πολλούς πίνακές του τα πρόσωπα χτίζονται μέσα από τους όγκους της χρωματικής ύλης. Η εντατική διαδικασία της δημιουργίας -που τον έχει οδηγήσει και σε σχετικές περφόρμανς με την αλληλεπίδραση χορού και μουσικής- έχει ως αποτέλεσμα ένα ζωγραφικό ιδίωμα με νευρικές πινελιές και χρώματα υψηλών εντάσεων, που αναδεικνύουν ψυχολογικές προβολές και παραπέμπουν μορφολογικά στον γερμανικό εξπρεσιονισμό των αρχών του εικοστού αιώνα.


Η Ιωάννα Ασσάνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι Εικαστικός με σπουδές στην ΑΣΚΤΘ, 1985-90. Εργάζεται ως καθηγήτρια Εικαστικών Μέσης Εκπαίδευσης και είναι μέλος στα: Δίκτυο Θέατρο στην εκπαίδευση, ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων), Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε (Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδος), Π.Ε.Ε.ΠΟ.ΘΕ (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων) και Ε.Ε.Τ.Ε. Υπήρξε Διοικητικό μέλος της Π.Ε.Ε.ΠΟ.ΘΕ (2011-12) και Γραμματέας του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε (2010-2015).
Έγραψε και σκηνοθέτησε για το μαθητικό θέατρο Εικαστικά δρώμενα όπως, Τα Πάθη, 2004, 9 Μουσικές Ζωγραφιές, (Β΄ Βραβείο, 11οι Πανελλήνιοι καλλιτεχνικοί αγώνες σύγχρονου μαθητικού θεάτρου 2005), Όνειρα Εικονικής Πραγματικότητας, 2007. Art video The Children, για το πρόγραμμα: με την κάμερα στο χέρι, 2008 και Θεατρικά έργα όπως, Κόσμοι Παράλληλοι, 2010, www.MaryPoppins11gym.gr (Γ΄ Βραβείο, 15οι Πανελλήνιοι καλλιτεχνικοί αγώνες σύγχρονου μαθητικού θεάτρου, 2009). Έκανε την πρώτη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος Οι κατακόμβες του Μισραΐμ, M. Ente (Β΄ Βραβείο, 12οι Πανελλήνιοι καλλιτεχνικοί αγώνες σύγχρονου μαθητικού θεάτρου, 2006) και την πρώτη θεατρική μεταφορά του έργου της Α. Γωγοπούλου Μονόπρακτο για τρεις γυναίκες, 2010.
Από το 1993 έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ομαδικές εκθέσεις Τέχνης στα Δημήτρια Θεσσαλονίκης κ.ά. Ενδεικτικά: 99+1 Εικαστικοί, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Απ. Β1, Λιμάνι Θες/νικης, 2004 / ΑΝΑκριση-ΚΑΤΑθεση, φεστιβάλ ΑΝΑΚΑΤΑ 4, 2012, εγκατάσταση ''Το Σπίτι μου''/ Σχεδιασμοί και Προγράμματα Υλοποίησης, επιμ. Ε. Μαυρομμάτης, art video ''ΟΔΟΙ'', Gallery Camp, 2013 / Dialogues /Διάλογοι 1989-1995: Σύγχρονοι Έλληνες και Γάλλοι καλλιτέχνες στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, επιμ. Ε. Μαυρομμάτης, 2014 / Εντός \ Εκτός Εαυτού, επιμ. Β. Βαγενού, art video ''Ιχνηλάτης'', Τέχνη και Τρέλα, Booze Cooperativa 2014 / Aτομική έκθεση, 2013: ''Επεξηγηματικές Εικόνες'', Βαφοπούλειο Π.Κ Θες/νικη, κ.α. Από το 2005 έως και σήμερα έχει στο ενεργητικό της πάνω από 20 εισηγήσεις και οργανώσεις εργαστηρίων για τα εικαστικά, το μαύρο θέατρο, τη βιντεοτέχνη και τις δράσεις στα συνέδρια και συμπόσια των συλλόγων και ενώσεων όπου ανήκει. Έργα της υπάρχουν στα: Ε.Μ.Σ, Δημοτική Πινακοθήκη Θες/νίκης, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Γαλλικό Ινστιτούτο Θες/νίκης, Δημοτική πινακοθήκη Θες/νικης και σε ιδιωτικές συλλογές. Εχει εικονογραφήσει την ποιητική συλλογή της Ε. Λιντζαροπούλου Ο πίθος των Γυναικών, εκδ. των φίλων, 2013. Άρθρα και έργα της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Τέχνης: Εικαστική Παιδεία, Εκπαίδευση και Θέατρο, Τέχνης Ίχνη. Eίναι μόνιμη συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο και τον πολιτισμό Διάστιχο.  Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 17.30-20.30 και την Κυριακή 10.30-13.30.

Πληροφορίες: 2310 821 231, mpaschou@ift.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου