2/27/2014

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Π. ΜΑΓΕΙΡΑ ΣΤΗ ΓΚΑΛΕΡΙ ΜΥΡΟ




H Myrό Gallery σας προσκαλεί να επισκεφτείτε την έκθεση του γλύπτη Παρασκευά Μάγειρα που θα παρουσιάσει την σειρά μικρογλυπτών του σε μάρμαρο και πωρόλιθο με τίτλο “Κρατούνες” στον χώρο της Κόγχης της Myrό Gallery. H έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 27 Φεβρουαρίου 2014 στις 8 το βράδυ, παρόντος του καλλιτέχνη. Την έκθεση επιμελείται η Ιστορικός και Θεωρητικός της τέχνης κα. Μαριλένα Χαρίση.


Σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης χαρακτηριστικά: “Εκτός από την καλλιτεχνική του δημιουργία πλούσια είναι και η συγγραφική δραστηριότητα του Παρασκευά Μάγειρα καθώς έχει εκδώσει έξι βιβλία-μελέτες με θέμα την ιστορία της χερσονήσου της Κασσάνδρας, από την παλαιολιθική εποχή μέχρι σήμερα. Στη γενέτειρά του διατηρεί εργαστήριο και εκθετήριο όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τα έργα του. Η γλυπτική του είναι σαφώς επηρεασμένη από την τέχνη της παλαιολιθικής εποχής. Εργάζεται κυρίως πάνω σε μάρμαρο και σε πωρόλιθο. Χρησιμοποιεί τόσο τη μνημειακή κλίμακα όσο και την πάρα πολύ μικρή, φθάνοντας στα όρια της μικρογλυπτικής. Κατεξοχήν έμπνευση για τα γλυπτά του είναι η αρχαία τέχνη, και ειδικότερα στα μικροσκοπικά σχεδόν ειδώλια που μας μεταφέρουν αναμφίβολα την παλαιολιθική περίοδο. Αυτά τα έργα αποτελούν μια σειρά μελέτης πάνω στις «Αφροδίτες» της παλαιολιθικής περιόδου. Πρόκειται για μικρά απρόσωπα ειδώλια, με ατροφικά χέρια, με έντονα τονισμένους μηρούς –ενδεικτικά της γονιμότητα- προβεβλημένο στήθος και χωρίς χαρακτηριστικά προσώπου. Ομοίως και στη μεγάλη γλυπτική υπάρχει έντονη η επίδραση της αρχαίας τέχνης, στην οποία όμως προσθέτει στοιχεία από τη σύγχρονη εποχή. Στα γλυπτά του συμποσίου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Μαρμάρου, μεταφέρει τη μεγάλη μητέρα της παλαιολιθικής περιόδου στη σύγχρονη εποχή. Ωστόσο, σκοπός του καλλιτέχνη δεν είναι να παρουσιάσει τη γυναίκα του σύγχρονου αστικού κόσμο αλλά την γυναίκα της ελληνικής υπαίθρου, βγαλμένη μέσα από την παράδοση και την ιστορία του τόπου του. Γενικεύει τα ατομικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά τονίζοντας έτσι την οικουμενικότητα του χαρακτήρα των γλυπτών”.  

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Παρασκευάς Μάγειρας γεννήθηκε το 1965 στην Καλάνδρα Χαλκιδικής. Η αγάπη του για την αρχαία ελληνική τέχνη τον οδήγησε στην λάξευση της πέτρας. Έτσι το 1984 επιθυμώντας να διευρύνει τις γνώσεις του παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου δίπλα στον ολλανδό καλλιτέχνη Hans van Beck ενώ, καθοριστικής σημασίας υπήρξε και η γνωριμία του το 1988, με το γλύπτη Γιώργο Σωτηρίου, ο οποίος τον επηρέασε βαθύτατα και βοήθησε σημαντικά στην εξέλιξη της τέχνης του. Έχει παρουσιάσει το έργο του αρκετές φορές τόσο σε ατομικές εκθέσεις όσο και σε ομαδικές, ενώ από το 2000 είναι μέλος του ΣΚΕΤΒΕ, το 2003 μέλος του ΕΤΤΕ και το 2010 του ΣΚΠ.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 22 Μαρτίου 2014 και θα είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες και μέρες λειτουργίας της γκαλερί, δηλαδή Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00 και Σάββατο 11.00 – 15.00. 

Περισσότερες πληροφορίες: www.myro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου