4/05/2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΕΤΒΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ "ΣΤΑΘΜΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ" ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Εμείς, οι εικαστικοί του ΣΚΕΤΒΕ (Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος) εκφράζουμε τον προβληματισμό μας και την αντίθεσή μας για την απόφαση της εταιρείας ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να μεταφέρει σε άλλο σημείο (στρατόπεδο Παύλου Μελά, ή αλλού) τα αρχαιολογικά ευρήματα (Μέση Βυζαντινή Οδός) από τη θέση ''σταθμός Βενιζέλου'' όπου και έχουν ανασκαφεί.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με μακραίωνη ιστορία και πολιτιστική παράδοση. Ίχνη της διαδρομής της στο χρόνο υπάρχουν γύρω  μας, τα βλέπουμε και τα θαυμάζουμε. Υπάρχουν όμως και κάτω από την επιφάνεια της γης περιμένοντας την ευκαιρία να σκοντάψει επάνω τους μια σκαπάνη, είτε αυτή είναι η αρχαιολογική, είτε ο διάσημος πια μετροπόντικας, ώστε να βγουν στο φως και να προσθέσουν ένα σπουδαίο ακόμα κομμάτι στον ιστορικό χάρτη της πόλης.

Οι επίσημοι φορείς και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης ανέκαθεν έδειχναν σεβασμό και φρόντιζαν να αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της πιστεύοντας ότι η αναδρομή στο παρελθόν τροφοδοτεί την πορεία της ανθρωπότητας προς το μέλλον εμπλουτίζοντας αέναα το παρόν.

Ο ΣΚΕΤΒΕ έχοντας αυτή την ιδέα ως αρχή για τη δημιουργία και διατήρηση του πολιτιστικού προσώπου της πόλης αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί  με ψήφισμα, δηλώνοντας έτσι ενεργά την αντίθεσή του σε μια πιθανή απόφαση μεταφοράς των προαναφερθέντων ευρημάτων. Πιστεύουμε ότι η παραμονή στο δικό τους χώρο και η ενσωμάτωσή τους στο γενικότερο σχεδιασμό του Μετρό της Θεσσαλονίκης αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τους επισκέπτες της και πολύ περισσότερο για τους πολίτες κάθε ηλικίας που διέρχονται σε καθημερινή βάση ένα «φυσικό» Μουσείο, αναπολώντας έτσι την αίγλη του τόπου, διδασκόμενοι διαρκώς την Ιστορία της πόλης, νιώθοντας πως είναι και οι ίδιοι συνεχιστές μιας μακράς Ιστορικής διαδρομής.

1 σχόλιο:

  1. ΓΙΑΤΙ ΑΔΡΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ;

    Είναι πολύ σοβαρό αλλά και ιδιαίτερα πολύπλοκο το πρόβλημα της περιοχής των αρχαίων Ιερών της Θεσσαλονίκης. Κανείς δεν τολμά να αναμειχτεί ενεργά, διότι είναι έργο ζωής και ίσως κανείς δημόσιος λειτουργός του υπουργείου πολιτισμού δεν έχει το ανάλογο όραμα και σθένος, ούτε υπάρχει ένα στοιχειώδες έστω πρόγραμμα.

    Υπάρχει μια πρόταση της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά δεν υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις ούτε έγινε ανάλογος σχεδιασμός από ένα επιτελείο ειδικών. Ίσως διότι δεν βλέπουν οι αρμόδιοι του πολιτισμού κανένα ιδιαίτερο λόγο και προσωπικό συμφέρον για να ασχοληθούν με το έργο τέχνης έστω και αν πρόκειται για το σημαντικότερο αρχαίο ελληνικό και το μοναδικό υστεροαρχαϊκό μνημείο της πόλης. Έτσι ίσως εξηγείται γιατί δεν μας προέκυψε και ανάλογη πολιτική βούληση, ούτε από τους βουλευτές που εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη.
    Υπάρχουν ωστόσο ικανοί αρχαιολόγοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, επιστήμονες στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. κτλ οι οποίοι νοιάζονται και αγωνιούν μαζί με τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών για το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης του αρχαίου θησαυρού της πόλης.
    Γ.Σ. 20.5.2014 μ.Χ.

    Η ευγνωμοσύνη είναι το κλειδί στην ευτυχία ...η αγνωμοσύνη;
    Προσωπικά θα προτιμούσα το σημαντικότερο αρχαίο ελληνικό μνημείο της Θεσσαλονίκης ο υστεροαρχαϊκός Ναός που είναι θαμμένος στην πλατεία Αντιγονιδών να αναστηλωθεί δίπλα στο θερινό θέατρο του Κέδρινου Λόφου. Εκεί ψηλά έξω από τα ¨βυζαντινά κάστρα¨ ως σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της ιστορικής πόλης.
    Να αναδειχθεί το αριστουργηματικό μνημείο, όπως αξίζει και στην μακραίωνη ιστορική πορεία της πόλης. Κάτι ανάλογο με το ασύγκριτο σε κάλλος μνημείο της ανθρωπότητας την Ακρόπολη των Αθηνών.
    Οι λαοί που διαγράφουν ένα μέρος της ιστορίας τους διαγράφουν και ένα αντίστοιχο από το μέλλον τους, Γ. Σεφέρης.
    Γ.Σ. 26.9.2014.

    Μεταφέρονται τα αρχαία μνημεία;
    Τα μνημεία δεν μεταφέρονται από τον τόπο τους και αυτό είναι σωστό. Όταν όμως ξεθάβεις ένα Ναό που ξηλώθηκε στο παρελθόν από τον τόπο του και μεταφέρθηκε σε άλλη περιοχή και για να το αναδείξεις στις μέρες μας πρέπει να γκρεμίσεις 8-10 πολυκατοικίες χωρίς ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα τότε υποστηρίζω πως ΝΑΙ..μπορείς να το μεταφέρεις για να το σώσεις και να το αναδείξεις. Πόσο μάλλον που το υστεροαρχαϊκό μνημείο αποτελείται από ένα σύμπλεγμα δύο αρχαϊκών ναών που μετέφεραν οι δόλιοι Ρωμαίοι από την αρχαία Αινεία στη Θεσσαλονίκη.

    Στο χώρο της ταφής του Ναού στη σημερινή πλατεία Αντιγονιδών καλό θα είναι να στήσουμε μια εικαστική παρέμβαση με αντίγραφα από κολόνες αρχαϊκά γλυπτά τα οποία ανασύρθηκαν από τα πρανή του Ναού διότι ως φαίνεται θάφτηκαν μαζί του.! Ένα μνημείο για ιστορικούς λόγους που θα οδηγεί τους μελετητές και τους επισκέπτες της πόλης στη νέα περίοπτη θέση του μνημείου. Ένα καλαίσθητο μνημείο που θα περιγράφει την περιοχή των αρχαίων ιερών και την «πορεία του υστεροαρχαϊκού Ναού στο χρόνο» το οποίο θα αναδείξει την περιοχή και φυσικά ένα απαιτείται ένα παρόμοιο μνημείο στην περιοχή της αρχαίας Αινείας.
    Γ.Σ. 28.11.2014.

    ΑπάντησηΔιαγραφή