8/31/2011

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕΣΤΩΝ ΧΙΟΥ


Διεθνές συμπόσιο με τίτλο “Η γλυπτική και η χαρακτική συναντούν τον Όμηρο στα Μεστά” πραγματοποιήθηκε από τις 23 Ιουλίου μέχρι και τις 20 Αυγούστου στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕΣΤΩΝ ΧΙΟΥ. Τη διοργάνωση ανέλαβε ο Υπεροργανισμός του Δήμου Χίου σε συνεργασία με το εργαστήρι χαρακτικής των Μεστών, με γνωστούς γλύπτες καθώς και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Εκτός του Θάνου Καρώνη, μέλους του ΣΚΕΤΒΕ, που συμμετείχε στο Συμπόσιο, συμμετείχαν ακόμη 3 γλύπτες, από τον Ισημερινό, την Ιταλία και τη Γερμανία, οι οποίοι εργάστηκαν για 15 ημέρες δημιουργώντας έργα σχετικά με τον Όμηρο.

Σύντομο Ιστορικό Εργαστηρίου Χαρακτικής Μεστών

Tο Εργαστήρι Χαρακτικής Μεστών Χίου ξεκίνησε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2009. Με απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε από τον Νομάρχη Χίου, Πολύδωρο Λαμπρινούδη, τον Δήμαρχο Μαστιχοχωρίων, Ηλία Κλεισσά, τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χίου, Παντελή Στεφάνου και τον Πρόεδρο Μεστών, Κωνσταντίνο Σχολιάδη, στο κλείσιμο των εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Χαρακτικής στη Χίο (17 – 22 Μαρτίου 2009), παραχωρήθηκε στο Εργαστήρι ο ισόγειος χώρος του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Μεστών. Έκτοτε, ακολούθησαν τρία Συμπόσια Χαρακτικής τον Ιούλιο του 2009, τον Ιούλιο του 2010 και τον Ιούλιο του 2011, ενώ στις 23 Ιουλίου 2010 πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του Εργαστηρίου.

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις χαρακτικής, εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανωμένα σεμινάρια με προσκεκλημένους εισηγητές – καλλιτέχνες και ένα συμπόσιο γλυπτικής, ενώ η δράση του έχει παρουσιαστεί σε συνέδρια που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη και τη Φλώρινα.

Το Εργαστήρι συστάθηκε το Δεκέμβριο του 2010 από τους:

* Ξενή Σαχίνη, Χαράκτη, Καθηγητή Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ.

* Μαρία Γεράρδη – Πασσαλή, Ζωγράφο, Χαράκτρια, Υπεύθυνη Εργαστηρίων Ζωγραφικής και Χαρακτικής Ε’ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

* Έρρικα Γκουντενσβάγκερ, Ζωγράφο, Χαράκτρια, Καθηγήτρια Ε.Ε.Ι.Δ.Π. στα Εικαστικά στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

* Ιωάννη Τσούτσα, Διευθυντή Πινακοθήκης Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

* Έλλη Καπλάνη – Κοκκίνη, Ιστορικό, Κριτικό Τέχνης, Προϊσταμένη Πολιτιστικών και Εικαστικών Εκδηλώσεων Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης, AICA.Σκοπός – Δράσεις

Ο σκοπός του Εργαστηρίου συνίσταται στην ανάδειξη, την έρευνα και τη μελέτη των Εικαστικών Τεχνών, και ιδιαίτερα της χαρακτικής, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διάδοση του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς επίσης και στην ανιδιοτελή και μη κερδοσκοπική ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών, τόσο στο καλλιτεχνικό όσο και στο ευρύτερα εκπαιδευτικό πεδίο.

Στις δράσεις του Εργαστηρίου περιλαμβάνονται:

- εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανάδειξη της χαρακτικής τέχνης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,

- οργανωμένα εργαστήρια χαρακτικής για αρχάριους και μη,

- φιλοξενία καλλιτεχνών για χρήση του Εργαστηρίου και

- συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και του εξωτερικού για την προώθηση και προβολή του Προγράμματος Ανταλλαγής Φοιτητών Σωκράτης – Έρασμος (ERASMUS).

Συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

της Ελλάδας και του εξωτερικού

Tο Εργαστήριο Χαρακτικής των Μεστών μπορεί να αναπτύξει μια προνομιακή σχέση με το Εργαστήριο Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω των προγραμμάτων ERASMUS τα οποία συνδέουν το Εργαστήριο του Α.Π.Θ. με αντίστοιχα Εργαστήρια Χαρακτικής σε όλη την Ευρώπη. Αντί το πρόγραμμα ανταλλαγής να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη μπορεί μετά από κοινή συμφωνία να πραγματοποιηθεί στα Μεστά. Ήδη, η Σχολή Καλών Τεχνών της Macerata (Ιταλία) και του Wroclaw (Πολωνία) έχουν εμπράκτως εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι το Εργαστήρι Χαρακτικής των Μεστών με τον καιρό θα μπορέσει, μέσω αυτού του σχεδιασμού, να αποκτήσει μιαν ευρωπαϊκή διάσταση καθώς οι επισκέπτες καλλιτέχνες θα έρχονται από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Εργαστήρι έχει αναπτύξει ήδη ένα δίκτυο συνεργασίας με τη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Τμήμα Χαρακτικής) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Εργαστήρι Χαρακτικής της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Στους στόχους του Εργαστηρίου περιλαμβάνονται:

- Η ενθάρρυνση πολιτισμικών και τουριστικών δραστηριοτήτων, η βελτίωση και οργάνωση του τουριστικού προϊόντος, η αύξηση της επισκεψιμότητας, η συμβολή στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προβολή – προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

- Η συνεργασία με Δήμους και κυβερνητικούς κρατικούς οργανισμούς για την προώθηση κοινών προγραμμάτων, με τελικό σκοπό την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών και ιδίως της χαρακτικής ως τέχνης, σε συνδυασμό με τον τοπικό πολιτιστικό πλούτο.

- Η δημιουργία φόρουμ και κέντρου μελετών για την προώθηση της έρευνας και μελέτης του Χιακού Πολιτισμού γύρω από τις Εικαστικές Τέχνες, την προβολή του πολιτισμού του νησιού και της ιστορίας του, την καταγραφή και ανάδειξη της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

- Η προώθηση και προβολή με κάθε πρόσφορο μέσο του Προγράμματος Ανταλλαγής Φοιτητών Σωκράτης – Έρασμος (ERASMUS) με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

- Η προώθηση της εναλλακτικότητας, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας, όσο και σε επίπεδο κοινωνικής παρέμβασης.

- Η ενίσχυση της διαδραστικής δημιουργίας.

- Η οργάνωση μαθημάτων, διαλέξεων, ομιλιών, με σκοπό την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, γνώσεων, πληροφοριών και την ενημέρωση σε οποιοδήποτε γνωστικό και καλλιτεχνικό αντικείμενο.

- Η υλοποίηση δράσεων περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ευαισθητοποίησης για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, καθώς και η οργάνωση συνεδρίων, φεστιβάλ, πολιτιστικών εκδηλώσεων και επιμέρους δράσεων για την πραγματοποίηση έργων υποδομής, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην περιοχή των Μεστών.

- Η συνεργασία με άλλα κέντρα έρευνας και φορείς ανάλογου ερευνητικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος, εντός και εκτός Ελλάδας.

- Η ανταλλαγή εκθέσεων Εικαστικών Τεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

- Η προβολή των παραγόμενων προϊόντων και έργων τέχνης μέσω του διαδικτύου.

Λόγοι ανάδειξης της Χίου ως Κέντρου Χαρακτικής στη Μεσόγειο:

1. Ο μοναδικός συσχετισμός της χαρακτικής ως χειρονομίας με το μαστιχόδενδρο - την «Αιώνια Μήτρα».

2. Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού χαρακτών στη Χίο, που υπηρετούν την τεχνική της χάραξης σε όλες τις εκφάνσεις, αιώνες τώρα.

3. Το εγχάρακτο μεσαιωνικό χωριό Πυργί: Ένα καλό παράδειγμα των τεχνικών εφαρμογής ξηρής χάραξης, εικαστικής μετσοτίντας και συσχετισμού τεχνικών φροτάζ- γκρατάζ.

4. Η χειρονομία της Χάραξης στο προϊστορικό Αιγαίο - ξηρή χάραξη (ακιδογραφία - ξηρή πούντα) και υψοτυπία.

5. Η σημαντική συλλογή ευρωπαϊκών χαρακτικών έργων 16ου - 19ου αιώνα της βιβλιοθήκης «Κοραής».

6. Τα Χιακά Τυπογραφεία ως παράγωγα χαρακτικής τέχνης.

7. Η ύπαρξη σφραγίδων, σφραγισμάτων, νομισμάτων, τυπωμάτων και λοιπών συμβόλων (Χιώτικη Φτερωτή Σφίγγα).

8. Η ανάπτυξη των λιθογραφικών τυπωμάτων για την εμπορική διακίνηση των εσπεριδοειδών του Κάμπου.

9. Η εφαρμογή τεχνικών της χαρακτικής (στάμπες, τυπώματα, διατυπία, υψοτυπία, μεταξοτυπία κ.ά.) σε υφάσματα οικιακής και προσωπικής χρήσης (μεταξομάντηλα - κεφαλοδεσίματα).

10. Ο χαράκτης Νίκος Γιαλούρης.

Οι μέχρι σήμερα δραστηριότητες του Εργαστηρίου περιλαμβάνουν:

* 1ο Συμπόσιο Χαρακτικής «Χίος – Χάραξη – Χαρακτική», Μεστά, 17-19 Ιουλίου 2009.

* Έκθεση του Εργαστηρίου Χαρακτικής του Ε’ Δημοτικού Διαμερίσματος Δήμου Θεσσαλονίκης, Μεστά, 17-19 Ιουλίου 2009.

* Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Μύηση στις τεχνικές της Χαρακτικής», Μεστά 18 Ιουλίου 2009.

* 2ο Συμπόσιο Χαρακτικής «Χίος – Χάραξη – Χαρακτική», Μεστά, 23-25 Ιουλίου 2010.

* Έκθεση έργων της χαράκτριας Χαράς Μπούκα, Μεστά, 23 Ιουλίου – 23 Αυγούστου 2010.

* Σεμινάριο χαρακτικής (Ηλίου Χάραξη). Εισηγήτρια Νάνσυ Εξάρχου, Ζωγράφος – Χαράκτρια, Studio escargot, St. Louis – Missouri, U.S.A., Μεστά, 23-25 Ιουλίου 2010.

* 3ο Συμπόσιο Χαρακτικής «Χίος – Χάραξη – Χαρακτική» - Διοργάνωση Πρώτου Θερινού Κύκλου Σεμιναρίων Χαρακτικής με Οργανωμένη Συμμετοχή Ομάδων Καλλιτεχνών, Μεστά, 18 Ιουλίου 2011 - 19 Αυγούστου 2011.

* Ευρωπαϊκό Συμπόσιο Χαρακτικής – Γλυπτικής «Η Χαρακτική και η Γλυπτική συναντούν τον Όμηρο», Μεστά, 18 Ιουλίου 2011 - 19 Αυγούστου 2011. Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες : Γιάννης Μπίζας , Mario Tapia , Stefanie Krome , Θάνος Καρώνης , Σαράντης Συρίμης

Χρήσιμες Πληροφορίες

* Το Εργαστήρι αναλαμβάνει τη φιλοτέχνηση χαρακτικών, με θέμα που θα ορίζει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενθύμια, δώρα, αναμνηστικά διαφόρων εκδηλώσεων.

* Το Εργαστήρι δέχεται εγγραφές φίλων και υποστηρικτών.

* Το Εργαστήρι διαθέτει πωλητήριο χαρακτικών έργων.

Για πληροφορίες:

Μαρία Γεράρδη – Πασσαλή τηλ. 6972 45 24 09, email: mariapassali@gmail.com

Δέσποινα Πασσαλή τηλ. 6944 11 90 19, email: despinadespina@gmail.com

Έρρικα Γκουντενσβάγκερ τηλ. 6932 46 74 04, email: erigute@arch.uth.gr

Ξενής Σαχίνης τηλ. 6974 91 64 49, email: xenisax@vis.auth.gr

Ιωάννης Τσούτσας τηλ. 6977 22 67 79, email: ioanchios@yahoo.gr

Έλλη Καπλάνη – Κοκκίνη τηλ. 6943 08 11 81

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου