6/13/2011

ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ WEISS - ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Έκθεση χαρακτικής και εικαστικών τυπωμάτων, των καλλιτεχνών Irene Weiss και Κώστα Σπανόπουλου, πραγματοποιείται στο Κέντρο Χαρακτικής Ήλιος του δήμου Νεάπολης Συκεών από την Τρίτη 14 ως την Παρασκευή 24 Ιουνίου. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 8:30 το βράδυ από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, ο οποίος σημειώνει ότι «για το δήμο μας ο πολιτισμός, ως μορφή ελεύθερης πράξης, παραμένει ένα μικρό θαύμα που δεν γνωρίζει σύνορα. Είμαστε όλοι κομμάτι του καταπληκτικού οικοδομήματος του παγκόσμιου πολιτισμού, και ως δημοτική αρχή εμμένουμε στη δέσμευσή μας εδώ και χρόνια –ο δήμος Νεάπολης-Συκεών θα αποτελεί πάντοτε φιλόξενο και προνομιακό μοχλό πολιτιστικής αποκέντρωσης».

Η έκθεση

Οι δύο καλλιτέχνες ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία ο καθένας, παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε μια από κοινού έκθεση καλλιτεχνικών τυπωμάτων. «Αφιέρωμα στην Ελλάδα» τιτλοφορεί το σύνολο των έργων της η Αργεντινή Irene Weiss (Ιρέν Βάις) και «Πλάσματα (;) της ελληνικής μυθολογίας» ο συντοπίτης μας Κώστας Σπανόπουλος.
Η Ιρέν Βάις για ν’ αναπαραστήσει την Αφροδίτη, τον Άτλαντα κ.ά., χρησιμοποιεί παραδοσιακή τεχνική της χαρακτικής (οξυγραφία), ενώ ο Κώστας Σπανόπουλος, με όχημα τα σύγχρονα μέσα (ηλεκτρονικό υπολογιστή), αναδημιουργεί τον Μινώταυρο κι άλλα πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας σε μεγάλου μεγέθους, ευφάνταστες ψηφιακές εκτυπώσεις.

Στην έκθεση δυο γενιές καλλιτεχνών συναντώνται και παρουσιάζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της σημερινής χαρακτικής και των εικαστικών τυπωμάτων.
«Ένα εγχείρημα ενός υπερατλαντικού ταξιδιού», όπως επισημαίνει ο καθηγητής Χαρακτικής ΑΠΘ, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΗΛΙΟΣ, Ξενής Σαχίνης, και προσθέτει: «Η Ιρέν Βάις φέρνει μαζί της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πολιτισμού, εκπεφρασμένα μέσα από μια θεματογραφία που βασίζεται στην αρχαία Ελλάδα. Το έργο της είναι εγνωσμένου κύρους και έχει πραγματωθεί με τεράστια πείρα. Ο Κώστας Σπανόπουλος περνά από το στάδιο του πανάξιου “εφαρμοσμένου” καλλιτέχνη σ’ εκείνο του γεμάτου ανησυχία εικαστικού καλλιτέχνη, δημιουργώντας μια Τέχνη που απαντά σε καθαρά ερωτήματα του πνεύματος, απαλλαγμένη από υποχρεώσεις που συνήθως την κρατούν φυλακισμένη και συμβιβασμένη», τονίζει.

Οι καλλιτέχνες

Η Irene Weiss γεννήθηκε στο Παρίσι το 1938. Σπούδασε σχέδιο, χαρακτική και ζωγραφική στις τρεις εθνικές Σχολές Καλών Τεχνών (Manuel Belgrano, Prilidiano Pueyrredon και Ernesto de la Carcova) στο Μπουένος Άιρες. Από το 1976 διδάσκει χαρακτική και ιστορία της τέχνης στις Σχολές Καλών Τεχνών Manuel Belgrano, Prilidiano Pueyrredon και Rogelio Yrurtia. Ταξίδεψε στην Αργεντινή, στις Η.Π.Α. και τη Γαλλία όπου σπούδασε και δίδαξε. Από το 1988 έως και το 2010 μετείχε στην κριτική επιτροπή της Διεθνούς Τριεννάλε Χαρακτικής της πόλης Chamalieres (Γαλλία) εκπροσωπώντας τη Λατινική Αμερική. Έργα της βρίσκονται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Εθνικό Μουσείο Χαρακτικής στο Μπουένος Άιρες, στο Μουσείο Eduardo Sivori και σ’ άλλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Αργεντινή, στη Γαλλία και τη Μαδρίτη. Ζει στο Μπουένος Άιρες και τη Γαλλία.
Από το 1973 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 ατομικές εκθέσεις στην Αργεντινή και τη Γαλλία, και έχει πάνω από 150 συμμετοχές σε εκθέσεις σε Αργεντινή, Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Βραζιλία, Πολωνία, Βέλγιο, FYROM, Ινδία, ΗΠΑ, Γερμανία, Νορβηγία, Ιταλία, Ουρουγουάη, Βρετανία, Χιλή κ.ά. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις στις σημαντικότερες διεθνείς Μπιενάλε και Τριεννάλε Χαρακτικής στην Αργεντινή, στη Γαλλία και τη Σερβία.

Ο Κώστας Σπανόπουλος γεννήθηκε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης το 1981. Είναι φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, στο εργαστήριο Χαρακτικής με καθηγητή τον Ξενή Σαχίνη. Πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, όπως στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας (2010), στη φοιτητική Μπιενάλε της Αθήνας, στην έκθεση Transformation (Σόφια, 2011) και σε εκδηλώσεις στη Μονή Λαζαριστών και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Έχει αποφοιτήσει με άριστα από τη σχολή Αργυροχρυσοχοΐας του ΟΑΕΔ (Ωραιόκαστρο).


(http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=96835)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου