9/03/2010

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΟΔΡΑ - ART THERAPY

10 χρόνια Πεδίο Δράσης Κόδρα

10ο Φεστιβάλ εικαστικών τεχνών

Διάρκεια : 3-12 Σεπτεμβρίου
Εγκαίνια :
3 Σεπτεμβρίου, 20:00
Ώρες λειτουργίας:
ΚΥ - ΠΕ: 20:00 - 23:00
ΠΑ - ΣΑ: 20:00 - 24:00

http://www.actionfieldkodra.gr/index.html

Στις εκδηλώσεις συμμετέχει η ¨ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ - ΤΕΧΝΗ¨

από το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην εικαστική ψυχοθεραπεία (Art-therapy) με το Workshop: “αυτo-πορτραίτα” & εισήγηση για την εικαστική ψυχοθεραπεία από την κ. Έλενα Τονικίδη, διάλεξη του Παύλου Βασιλειάδη, ψυχίατρου, Διευθυντή ΕΣΥ στο Ψυχιατρικό Νοσοκοµείο Θεσσαλονίκης και επιστηµονικά υπεύθυνου στη Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας του ΨΝΘ µε τίτλο: «Τέχνη και ψύχωση: ζωγραφική ατόµων µε ψυχική διαταραχή». (Στο Δηµοτικό Θέατρο Καλαµαριάς “Μελίνα Μερκούρη”).

Workshop: “αυτo πορτραίτα”
η ιδιαιτερότητα του εικαστικού αυτού εργαστηρίου, είναι ότι οι συμμετέχοντες καλούνται να ζωγραφίσουν τον
εαυτό είτε συμβολικά είτε ρεαλιστικά, το πώς πιστεύουν οι ίδιοι ότι είναι και κατά δεύτερο λόγο πώς πιστεύουν ότι τους βλέπουν οι άλλοι, δηλαδή την “προσωπική” αντίληψη και την “αντικειμενική” αντίληψη του εαυτού.
Με τον τρόπο αυτό καλούνται να διεισδύσουν παραπάνω με τα εικαστικά μέσα στην ανασκόπηση και αναγνώριση του αυτού τους. Τα δίπλα αυτά πορτραίτα μπορεί να ταυτίζονται, μπορεί να συγκρούονται, μπορεί να είναι δια μέτρου αντίθετα.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση η όλη αυτή διαδικασία οδηγεί σε μια μεγαλύτερη
αυτογνωσία που είναι και ο στόχος της εικαστικής ψυχοθεραπείας (art-therapy).

Συντονισμός/ επιμέλεια εργαστηρίου
Έλενα Τονικίδη, ψυχολόγος-εικαστικός ειδ. στην εικαστική ψυχοθεραπεία

εμψυχωτές
εκπαιδευόμενοι στην εικαστική ψυχοθεραπεία

Καρκαντώνη Χρύσα
Στοϊμένου Μαρία
Φιλίππου Μαρούδα
Πολυζοπούλου Λυδία
Παπαδοπούλου Άννα
Τσιρίδου –Πετσάνη Ευσταθία
Μασχαλίδη Δήμητρα
Κατωπόδη Ιωάννα
Χαιροπούλου - Σίανου Μαρία

Εικαστική Ψυχοθεραπεία Art-Therapy

Είναι σύγχρονη μορφή ψυχοθεραπείας, με βασικό εργαλείο τα εικαστικά υλικά βοηθά στην αυτογνωσία και στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς καλλιτέχνης για να δημιουργήσει μια μορφή...
Η επαφή με τον δημιουργικό μας εαυτό είναι μια πράξη αγάπης.
Το συναρπαστικό μονοπάτι της μουτζούρας μπορεί να οδηγήσει τον εσωτερικό μας κόσμο - μέσα από το τυχαίο, το παιχνίδι και την πρόκληση – να ανακαλύψει κάτι από τον άγνωστο εαυτό μας.
Τα υλικά ζωγραφικής επιτρέπουν την έκφραση σχημάτων μέσω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, των γραμμών και της καμπύλης.
Καθώς η μπογιά ρέει, όταν δημιουργείται μια ζωγραφιά ή όταν μετά από αρκετές δειλές προσπάθειες το πινέλο καλύπτει μικρές περιοχές ή ένα κομμάτι χαρτιού, τα συναισθήματα ρέουν κι αυτά.
Μια ευθεία σύνδεση ανάμεσα στις αισθήσεις και τα συναισθήματα αρχίζει να λαμβάνει χώρα...
Η εσωτερική αναγκαιότητα είναι ο πυρήνας της δημιουργίας, κάθε ψυχική διεργασία μπορεί να εκφραστεί, να αποτυπωθεί μέσα από την τέχνη η οποία βοηθάει στην εναισθησία και αυτογνωσία κρυφών περιοχών του εαυτού μας.
Εφαρμόζοντας θεραπεία μέσω τέχνης βοηθάμε τον άνθρωπο μας να εκφράσει περισσότερο άμεσα τα όνειρα τις φαντασιώσεις και τις εσωτερικές εμπειρίες του.
Μέσω της εικαστικής θεραπείας το άτοµο µπορεί ακόµη και να φτιάχνει τα σύµβολά του, µια και το εικαστικό προϊόν είναι ένα πρώτο σύµβολο. Συνεπώς το ατελές, ασυνείδητο, αρχίζει να παίρνει ένα ορατό σχήµα και µέσω της διαδικασίας του συµβολισµού να εµπλουτίζει τον άνθρωπο και την εµπειρία του.

Βιβλιογραφία: Naumburg M. “ Dynamically oriente Art-therapy: its Principles and Practice, Magnolia Street Publishers, Chicago 1987.

«Ψυχολογία-Τέχνη»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην «Εικαστική ψυχοθεραπεία ( Art - therapy )

Π. Μελά 38, 1ος & 3ος όροφος, Θεσσαλονίκη, 546 22
Τηλ. & Fax : 2310 257 070
e-mail:
psychologyart@otenet.gr
http//:www.psychologyart.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου