6/08/2010

Διαδραστικο εργαστήρι σχεδίου με θέμα: ''Κόσμοι Παράλληλοι''Ιωάννα Ασσάνη και Σοφία Αμπερίδου σε ... "Παράλληλους Κόσμους"


Διαδραστικο εργαστήρι σχεδίου με θέμα: ''Κόσμοι Παράλληλοι''

Στην ημερίδα Σκίτσου που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης εφήρμοσα το διαδραστικό εργαστήρι με θέμα : ''Κόσμοι Παράλληλοι''
Ως εισηγήτρια και εμψυχώτρια του εργαστηρίου δούλεψα με μία ομάδα εθελοντών που αποτελείτο από καλλιτέχνες του Συλλόγου, παιδιά διαφόρων ηλικιών και θεατές του προγράμματος.
Στον εξωτερικό τοίχο του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης τοποθέτησα δύο σχεδιαστικές επιφάνειες μεγέθους περίπου 3Χ2.
Η μία επιφάνεια ήταν χαρτί του μέτρου και η άλλη ζελατίνη.
Η ομάδα χωρίστηκε σε δύο μέρη και κλήθηκε να σχεδιάσει με τα αντίστοιχα υλικά τις επιφάνειες. Η Δράση ντύθηκε με δύο μουσικά κομμάτια που καθοδήγησαν τους δρώντες να αναπτύξουν το θέμα που τους έδωσα. Στην χάρτινη επιφάνεια ζωγράφισαν ένα νυχτερινό τοπίο δουλεύοντας με άσπρο, μαύρο και γκρίζα. Στην επιφάνεια με την ζελατίνη σχεδίασαν το περίγραμμα του σώματός τους, σε διάφορες στάσεις, έτσι ώστε να δημιουργήσουν φιγούρες διάφορων μεγεθών τις οποίες μετά γέμισαν με απλά, γεωμετρικά, αφηρημένα και διακοσμητικά μοτίβα.
Εδώ το θέμα που τους έδωσα ήταν: ‘’ο κόσμος μου’’.
Τα δύο έργα σχεδιάστηκαν παράλληλα.
Στο τέλος τα τοποθέτησα το ένα επάνω στο άλλο με γνώμονα μόνο την αισθητική τους εναρμόνιση. Ο ζωγραφικός πίνακας ολοκληρώθηκε. Η ένωση τους σε ένα ενιαίο αποτέλεσμα ήταν η μεγάλη έκπληξη για τους δημιουργούς αλλά και για τους θεατές του εργαστηρίου. Η Ιδέα των ‘’παράλληλων κόσμων’’ είχε επιτυχία. Το αποτέλεσμα δεν ήταν τυχαίο όσο κι αν ήταν αυτοσχεδιαστικά τα σχήματα και οι παραστάσεις. Τα χρώματα συνέπεσαν με χάρη πάνω στην ασπρόμαυρη επιφάνεια δημιουργώντας στην ένωσή τους ένα Ανεικονικό έργο.

Ιωάννα ΑσσάνηΤο τελικό έργο από την ημερίδα...Λεπτομέρεια από το έργοΑπό το εργαστήριο...


Η χαρά της δημιουργίας είναι η ίδια για όλους: εικαστικούς και μη...


1 σχόλιο:

  1. ηταν ομορφη εμπειρια....ολοι φτιαξαμε ενα εργο δουλευοντας αποσπασματικα..και βγαλαμε ενα αξιο αποτελεσμα!!!!αυτη η εκδηλωση πρεπει να επαναληφθει και του χρονου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή