9/30/2009

ΚΥΠΑΡΙΤΤΙΝΟΣ

Από χθες, 30/9/2009, κοσμεί το χώρο μπροστά στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (στη Δ.Ε.Θ.) ο «Κυπαρίττινος», ένα μνημείο για τους Εθνικούς Ευεργέτες.
Πρόκειται για μια πυραμιδοειδή κατασκευή τετραγωνικής βάσης στην κορυφή της οποίας φυτρώνει κυπαρίσσι. Η σύλληψη είναι ιδιαίτερη: μια οργανική σύνθεση δομικών και φυσικών στοιχείων που απευθύνονται στην αισθητική του θεατή, αλλά ταυτόχρονα μεταφέρει και μηνύματα.
Όπως αναφέρεται και στο σχετικό blog για τον Κυπαρίττινο: «το έργο αυτό αποτελεί μια ποιητική κατασκευή, που επιθυμεί να εκφράσει την ανεξάντλητη ζωογόνα πνοή και το αειθαλές πνεύμα των ανθρώπων οι οποίοι έχουν την ικανότητα να οραματίζονται ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες. Επιθυμεί επίσης να ενσαρκώσει το πνεύμα εκείνο της προσφοράς και της γενναιοδωρίας που έχει την δύναμη να μεταμορφώσει, ταπεινούς, καθημερινούς ανθρώπους σε οικουμενικές ψυχές».
Το έργο αυτό, που χρησιμοποιεί βεβαίως σύγχρονα υλικά, αλλά ταυτόχρονα αφομοιώνει στοιχεία από την ελληνική παράδοση (παραπέμποντας σε τύμβους ή σε σύμβολα λιθοξόων) θα είναι σε ένα διαρκή διάλογο με το φυσικό του περιβάλλον… Το σύνολο των στοιχείων του έργου, σε όποια διάσταση του χρόνου και αν αναφέρονται, απηχούν την ιδέα της Ευεργεσίας που περιλαμβάνει τις έννοιες της γενναιοδωρίας, της προσφοράς, της προόδου, της συνεχούς αλλαγής, της υστεροφημίας και της αθανασίας.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι για το έργο αυτό έχουν πρωτοστατήσει δύο μέλη του ΣΚΕΤΒΕ και μάλιστα με μεγάλη προσφορά στο Σύλλογο: ο καθηγητής γλυπτικής κ. Γιώργος Τσακίρης είναι ο δημιουργός (αντιπρόεδρος ΣΚΕΤΒΕ στο παρελθόν) , ενώ την αρχιτεκτονική μελέτη πραγματοποίησε ο κ. Στέργιος Τσιούμας (αρχιτέκτονας, πρόεδρος ΣΚΕΤΒΕ στο παρελθόν). Επίσης συνεργάστηκαν η Χρύσα Νενέ, (πολιτικός μηχανικός) για τη στατική μελέτη και ο Φώτης Μανδατζής (ζωγράφος).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο στο http://www.kyparittinos.gr/













Στις φωτογραφίες
Αριστερά: Στέργιος Τσιούμας και Γιώργος Τσακίρης.
Δεξιά: Χρύσα Νενέ, Στέργιος Τσιούμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου