11/25/2011

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑΣ: ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ




Ομαδική έκθεση ογδόντα καλλιτεχνών – μελών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 8μμ στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Ν. Γερμανού 1) στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση διοργανώνεται από το ΣΚΕΤΒΕ, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, καθώς και κατασκευές και εγκαταστάσεις.

Το θέμα της έκθεσης: «Η Θεσσαλονίκη της πολυμορφίας – εικαστικές αντιδράσεις».


Inner space, έργο του S. Mittal


Αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος του ΣΚΕΤΒΕ Γ. Πολίτης:

«Μέσα από τα έργα των εικαστικών του ΣΚΕΤΒΕ αναδύονται αποσπασματικές εικόνες της πόλης μας. Αυτές συγκροτούν ένα ψηφιδωτό, του οποίου συνεκτικός ιστός είναι ο παλμός της σύγχρονης Θεσσαλονίκης». Και προσθέτει: «Χαρακτηριστικό της κουλτούρας της πόλης είναι η τάση για εναγκαλισμό της διαφορετικότητας. Μέσα από το συγκερασμό των πολλών και ποικίλων μορφών, όψεων, στάσεων, εικόνων, προκύπτει κατά μαγικό τρόπο η μοναδική για τον καθένα μας Θεσσαλονίκη».

Χωρίς τίτλο, έργο της Μαίρης Κυριαζοπούλου


Γράφει μεταξύ άλλων για την έκθεση η Έλλη Κοκκίνη – Καπλάνη (Ιστορικός – Κριτικός Τέχνης):

«Οι συμμετέχοντες στην έκθεση αυτή, με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευών, καταθέτουν το προσωπικό, καλλιτεχνικό τους ιδίωμα, διαμορφώνουν τύπους με φυσιοκρατική ή ανεικονική αντίληψη και εναρμονίζουν τους ιδεολογικούς τους στόχους και κώδικες, κατατείνοντας σε εικονοποιίες εύγλωττες ή αλληγορικές – υπαινικτικές.


Πλατεία Ναυαρίνου, έργο του Κ. Βουτσά


Η ποικιλία εικονογραφικών τύπων με ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο, όψεων αστικού, υπαίθριου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, διατυπωμένων με αναγνωρίσιμο ή αφηρημένο τρόπο, σηματοδοτούν το εύρος της πολυφωνίας, γύρω από την οποία κινούνται και δημιουργούν καλλιτέχνες του βορειοελλαδικού χώρου.


Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, έργο του Θ. Μπακογιώργου

Οι τεχνοτροπικές και υλικοτεχνικές υποδομές, οι στοχοποιημένες αναφορές, οι συμβολισμοί και το σημειολογικό περιεχόμενο, λειτουργούν υποδόρια κάτω από ένα συνεκτικό κρίκο, ένα διάλογο, που ξεκινά ως φαινομενολογική προσέγγιση και στοχεύει σε επεκτάσεις και ερμηνείες σημασιολογικές και αναφορικές, εκεί όπου η αισθητική της εικόνας εμπλέκεται με το συναισθηματικό φορτισμό, αναζητώντας αξίες, εσωτερικής περισσότερο ανάγκης».


Η θέα της διάλυσης, έργο του Γ. Τουλκερίδη

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου (Κυριακή – Παρασκευή 9πμ – 2μμ). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εκδόθηκε κατάλογος έργων της έκθεσης, με την ευγενική υποστήριξη της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης (Φ.Α.Α.Θ.).Ο ΣΚΕΤΒΕ ευχαριστεί τη ΦΑΑΘ δια του Προέδρου της κυρίου Θεοδώρου Δαρδαβέση, τόσο για τη στήριξη αυτή στην εν λόγω έκδοση, όσο και για τη γενικότερη άριστη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ΦΑΑΘ και ΣΚΕΤΒΕ.

Πληροφορίες: Γ. Πολίτης (694 44 22 097) , sketbe@gmail.com



«Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑΣ»

Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Ν. Γερμανού 1

Τηλ. 2310 – 238601

Εγκαίνια: Δευτέρα 28/11 (8μμ)

Διάρκεια: 28/11 – 22/12

Ώρες λειτουργίας: Κυριακή – Παρασκευή 9πμ – 2 μμ (Σάββατο κλειστά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου