11/13/2011

"ΑΡΣΕΝΙΚΟ - ΘΗΛΥΚΟ" : ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΞΕΝΗ ΣΑΧΙΝΗ



Ο Ξενής Σαχίνης παρουσιάζει την τελευταία σειρά χαρακτικών έργων του στη Fizz Gallery στην Αθήνα.


Αρσενικό - Θηλυκό: δύο έννοιες που τις βρίσκουμε σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής και των φυσικών νόμων που την διέπει. Στην έκθεση αυτή, ο καλλιτέχνης επιλέγει να διαχειριστεί το θέμα βασιζόμενος στις ανθρώπινες υπάρξεις και στις σχέσεις που αυτές αναπτύσσουν μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας την αναγνώσιμη εικόνα και τα σχόλια που αυτή με τη μυθοπλασία της εγείρει.

Ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης είναι η ιστορία της τέχνης με τις προτάσεις παλαιότερων καλλιτεχνών των οποίων έργα είναι σταθμοί στην ιστορία του πολιτισμού. Είναι μια συνηθέστατη καλλιτεχνική πρακτική. Μοιάζει με μια σκυταλοδρομία όπου ο κάθε καλλιτέχνης προσπαθεί να μεταφέρει και να καταθέσει τις ιδέες του ως εικαστική σκυτάλη.



Το εικαστικό μέσο με το οποίο ο καλλιτέχνης επέλεξε να εκφραστεί, είναι αυτό των αναλογικών, ως επί το πλείστον, εικαστικών εκτυπώσεων. Αόρατες μήτρες που έχουν δώσει τις εκτυπώσεις, συνεργάζονται με ορατές μήτρες οι οποίες είναι κομμάτι του έργου. Τα ορατά τυπωμένα μέρη συνεργάζονται με απτές μήτρες οι οποίες όμως δεν έχουν άμεση σχέση με τις εκτυπώσεις. Συνεργάζονται ως οι δύο βασικές ιδέες στις οποίες ενυπάρχει η πράξη της αναλογικής χάραξης και της εκτύπωσης. Δηλαδή το αρσενικό και το θηλυκό ως υποκείμενο της εικαστικής πρότασης και του συντακτικού της.



Η χρήση του καθρέφτη στις συνθέσεις, μας υπενθυμίζει την αντίστροφη σχέση των χαραγμένων σχημάτων με τα τυπωμένα, αλλά στην περίπτωσή του Ξενή Σαχίνη ο καθρέφτης εγκλωβίζει το θεατή και τον καθιστά συνένοχο στην πλοκή της σύνθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου