9/20/2011

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗ - ΤΣΑΚΙΡΗ - ΤΕΡΖΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ


Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011, στις 8:00μ.μ, ο χώρος τέχνης «Ορφέως20» στην Ξάν θη έχει την τιμή να εγκαινιάζει έκθεση έργων των Μανόλη Γιανναδάκη (χαράκτη-ζωγράφου), Νίκου Τερζή (ζωγράφου-χαράκτη),Γιώργου Τσακίρη (ζωγράφου-γλύπτη).

ΟΜανόλης Γιανναδάκης, με καταγωγή από την Κρήτη σπούδασε Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, χαρακτική. Από το 1975 έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, εκπροσωπώντας την χώρα μας σε διεθνείς μπιενάλε χαρακτικής . Από το 1986 δίδαξε σχέδιο στην Σχολή Καλών Τεχνών, στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από το 1987 έως σήμερα διδάσκει χαρακτική στο ίδιο τμήμα. Από το πλούσιο σε μορφοπλασίες και νοήματα εικαστικό έργο του Μ. Γ. εκτίθεται μια ενότητα που θεματικά προκύπτει και κινείται γύρω από ένα κεντρικό άξονα, για τις μεταλλάξεις του φυσικού, του φυτικού κόσμου. Π.χ. δέντρα, που η μορφολογία τους μεταλλάσσεται και μαζί με στοιχεία από τον τεχνολογικό χώρο στα έργα του, συνυπάρχουν, συμπράττουν, και προσδιορίζουν με έμφαση και κριτική άποψη, αυτήν του είδους την μετάλλαξη. Παράλληλα, εκτίθενται έργα που παραπέμπτουν οπτικά στο σχέδιο και την έννοια της φόρμας της κλεψύδρας. Δέντρα ταυτίζονται και συνυπάρχουν σχεδιαστικά πολλές φορές με τις κλεψύδρες ως επιφάνειες μνήμης, η μία επάνω ή μέσα στην άλλη συσσωρεύοντας ενέργεια , ως σε μία αέναη κίνηση. Είναι έργα ως επί το πλείστον μικρής φόρμας (10x10) και μεσαίας κλίμακας (70x100), δουλεμένα με σχεδόν όλες τις τεχνικές της βαθιάς ή κοίλης χάραξης, οξυγραφικά πάνω σε πλάκες τσίγκου, χαλκού αλλά και με την τεχνική της φωτοχάραξης επάνω σε φωτοπολυμερικούς τσίγκους .

Ο Νίκος Τερζής, με τόπο καταγωγής τον Έβρο, θα λέγαμε ότι ανήκει στους Έλληνες καλλιτέχνες της «Διασποράς» που μετανάστευσε από την Θεσσαλονίκη το 1981, σπούδασε στη Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας στην Πολωνία, ζωγραφική χαρακτική και μεταπτυχιακό δίπλωμα στην τέχνη της καλλιτεχνικής αφίσας. Από το 1991 ζεί και εργάζεται στην Στοκχόλμη της Σουηδίας. Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Σουηδία, Πολωνία, Ρουμανία, Δανία, Ελλάδα. Τα έργα που παρουσιάζει εδώ είναι κατά το πλείστον μικρά χαρακτικά, που έχουν γίνει με τις τεχνικές της ξηρής χάραξης, που με μια τέτοια επιλογή φέρνει σε αντιδιαστολή τεχνικές της οξυγραφίας, επαναχρησιμοποιώντας και χαράζοντας πάνω σε παλιά κομμάτια τυπογραφικών πλακών από κλισέ τυπογραφίας. Πρόκειται για πορτρέτα φίλων, όπως λέει ο ίδιος, φίλων και αγνώστων, που ανασύρει από τον σκληρό δίσκο της μνήμης για να σχεδιάσει και να χαράξει πάνω στις μικρές σκληρές μεταλλικές επιφάνειες.

Ο Γιώργος Τσακίρηςγεννήθηκε στα Γιαννιτσά. Οι πρώτες του σπουδές ήταν τα ηλεκτρονικά, στη συνέχεια στην Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική. Παρουσίασε δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Από το 1977 έως σήμερα διδάσκει Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα έργα που παρουσιάζει στην εδώ έκθεση είναι σχέδια με μολύβι και χρώμα σε μικρές και μεγάλες διαστάσεις. Σε πολλά από τα σχέδια αυτά παρατηρείται αρχικά η συνειδητή διάθεση του ίδιου να μελετήσει λύσεις πάνω σε θέματα που αργότερα θα εξελιχθούν σε εγκαταστάσεις. Και σε άλλα να δημιουργήσει μικρές ιστορίες της καθημερινότητας που διαδραματίζονται στο αστικό και φυσικό τοπίο.

Τρείς καλλιτέχνες, ξεχωριστεί, αλλά με πολλά κοινά στοιχεία, συγκλίνουν και με δική τους πρωτοβουλία συνεργάζονται και συνεκθέτουν. Η παρατήρηση στα έργα τους είναι ένα παιγνίδι με ομοιότητες και διαφορές.

Η έκθεση θα έχει διάρκεια έως 31 Οκτωβρίου 2011 και οι ώρες λειτουργίες της γκαλερί είναι καθημερινά 6:00μ.μ – 9:00μ.μ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου