11/05/2010

ΕΚΘΕΣΗ ΝΙΚΟΛΑ ΜΠΛΙΑΤΚΑ

Νικόλας Μπλιάτκας

"Κατασκευασμένος Παράδεισος ".

EΓKAINIA : Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010 ώρα 7:00μμ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 20 Νοεμ – 10 Δεκεμ 2010



Ο χώρος τέχνης “Ορφέως 20” φιλοξενεί τον εικαστικό Νικόλα Μπλιάτκα.

Στο έργο του η φύση, μέσα από τις διάφορες μεταμορφώσεις της στο εικαστικό πεδίο παίρνει κάθε φορά ευφάνταστες διατυπώσεις και αρθρωτά o καλλιτέχνης καταλήγει σε ιδιαίτερα μορφοπλαστικά αποτελέσματα.

Σπάνια χλωρίδα και πουλιά ενός «κατασκευασμένου» Παράδεισου μέσα από την σφαίρα του φανταστικού, δίνουν την ευκαιρία στον καλλιτέχνη να ξεδιπλώσει εικόνες με μορφοπλαστικά χαρακτηριστικά και τεχνικές τέτοια, που φανερώνουν τη βαθιά γνώση της τέχνης και άλλων λαών, πολιτισμών και διαφορετικών περιόδων της Ιστορίας της Τέχνης. Με καλλιγραφική και επιτηδευμένη εικονογραφική διάθεση παραθέτει μια εκδοχή των πρωτογενών στοιχείων ενός α-φύσικου κήπου, μια υπεροπτική, αινιγματική ομορφιά, εύθραυστη, περιμένει την κατάλυσή της

Ο καλλιτέχνης θέτει ερωτηματικά για τις σχέσεις του ωραίου και του αμορφοποίητου, του τυχαίου και του οργανωμένου σύμπαντος. Τα όρια της βεβαιότητας και της πίστης μετατρέπονται σε αμφιβολία. Ένας πλασματικός και παραπλανητικός παράδεισος.

Ο Ιστορικός της Τέχνης Γιάννης Μπόλης, σημειώνει: «…Τα έργα του συνιστούν έναν συλλογισμό για τον ρόλο και τη δύναμη, τη μυστηριώδη μαγεία και την αμφισημία της εικόνας, για την αποκάλυψη όλων εκείνων που βρίσκονται κρυμμένα πίσω από την επιφάνεια, των αόρατων στοιχείων του προφανούς. Οι μορφές των συνθέσεών του επιβάλλονται ολοκληρωτικά, πλησιάζουν και συνδιαλέγονται με τον παρατηρητή τους, ενώ ταυτόχρονα αποστασιοποιούνται, μοιάζουν να βιώνουν τη δική τους μυστική ζωή και πραγματικότητα, σ’ ένα περιβάλλον απόλυτης σιωπής και απομόνωσης, μνημειωμένες και παγωμένες σ’ ένα διαρκές σταμάτημα του χρόνου.(…) Η πλαστικότητα των σχημάτων, το φως, η πυκνότητα της κομψής, καλλιγραφικής σχεδίασης, η πλούσια σε ποιότητες χρωματική γκάμα με τις εξαίρετες τονικές πειθαρχίες και διαβαθμίσεις, η οξυμένη όραση, η χρήση και συνδυασμός διαφορετικών υλικών σε συνάρτηση με την κατασκευαστική γοητεία συμβάλλουν καθοριστικά...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου