4/04/2016

ΕΚΘΕΣΗ ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΟΥΜΠΛΉ ΣΤΗΝ "ΥΔΡΙΑ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΟΥΜΠΛΗΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΥΔΡΙΑ»
«..επιδίωξη και τελικός στόχος μου, η ανθρώπινη μορφή να είναι αρχετυπική και διαχρονική, λιτή και συνάμα περίτεχνη...»
 
Συνεχίζεται η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του διακεκριμένου εικαστικού Ζαχαρία Κουμπλή στο Ίδρυμα «ΥΔΡΙΑ», τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 23 Μαρτίου με μεγάλη επιτυχία. Η προσέλευση του φιλότεχνου κοινού της πόλης μας ήταν αθρόα ενώ τον καλλιτέχνη τίμησαν με την παρουσία τους και μέλη της καλλιτεχνικής και λογοτεχνικής κοινότητας καθώς και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής.
 
Η έκθεση με τίτλο «μικρή αναδρομή 2009-2016» αποτελεί ένα απάνθισμα των πιο αντιπροσωπευτικών έργων του ζωγράφου στο διάστημα των τελευταίων επτά ετών. Για τη δημιουργική πορεία, τη μεθολογία αλλά και τη σημειολογία των έργων του Ζαχαρία Κουμπλή μίλησε η ιστορικός τέχνης Ελένη Κάρτσακα, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: «...Ο καλλιτέχνης παρακολουθεί με ευαισθησία τα διδάγματα των μεγάλων δασκάλων της σύγχρονης τέχνης που κατακερμάτισαν την φόρμα αποκαλύπτοντας τις λεπτές μορφικές αναλογίες, στέκοντας ωστόσο μακριά από μιμήσεις και παραμένοντας πιστός στο δικό του ιδιαίτερο τρόπο...Προσεγγίζοντας το απεικονιστικό σύμπαν του Ζαχαρία θα διαπιστώσουμε την κυριαρχία ορισμένων στοιχείων με πρώτα απ΄όλα την κυριαρχία της ανθρώπινης μορφής. Πρόκειται για γυναικείες και ανδρικές μορφές που παρουσιάζονται συνήθως καθιστές, τοποθετημένες συντροφικά η μια δίπλα στην άλλη... Μέσα από το κάψιμο, το χάραγμα, την οξείδωση που αφήνουν τη σφραγίδα τους στις εκφραστικές αναζητήσεις του ζωγράφου με παρόμοιο τρόπο και το χρώμα αποκτά την ιδιαίτερη εκφραστικότητα του. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του, όλα διαλέγονται και ζυγίζονται προσεκτικά ώστε να προκύψει αυτή η γεμάτη αρμονία χρωματική γκάμα...»
Και συμπλήρωσε: «...Κωφεύοντας στις σειρήνες των καιρών ο Ζαχαρίας εξακολουθεί να επενδύει στην επίμονη και επίπονη άσκηση τελειοποιώντας διαρκώς ποικίλες πτυχές της τεχνικής του και καταφέρνει να μας προσελκύει με το βάθος, την ευγένεια, την εκλεπτυσμένη αίσθηση και την βαθιά πνευματικότητα των έργων του...»
 
Την έκθεση του διακεκριμένου ζωγράφου στο Ίδρυμα «ΥΔΡΙΑ» σχολίασε και ο Τάσος Αρβανιτάκης- Φάλκος, ιδρυτής του Ιδρύματος: «...Στον επιτυχημένο συγκερασμό του λεγόμενου «μοντερνισμού» με τις κλασικές διδαχές εντάσσεται και το αξιόλογο έργο του εικαστικού Ζαχαρία Κουμπλή. Κύρια χαρακτηριστικά του η αφαίρεση (που όμως δεν φτάνει στην υπερβολή και στην κατάργηση του θέματος), οι σκόπιμα ασαφείς μορφές με καταγωγή από τον κυβισμό και με σωστή εκμετάλλευση και του τυχαίου. Χαρακτηριστικά του ακόμα η απουσία των εκρηκτικών χρωμάτων του ιμπρεσιονισμού και οι χαμηλοί και συχνά γκρίζοι τόνοι, αποδεκτοί και από τους μη μεμυημένους.»
 
Η έκθεση συνεχίζεται έως τις 31 Ιουνίου 2016.
 
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο 11.00 – 15.00
                                  Τρίτη και Πέμπτη 11.00 – 15.00 και 18.00 – 21.00
 
Ίδρυμα «ΥΔΡΙΑ»
Παπαμάρκου 28, Πλατεία Άθωνος, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 221289
Emaily_dria@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου