2/17/2016

Καλλιτεχνικό Καφενείο της Τρίτης


Καλλιτεχνικό Καφενείο της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου 2016

"Ο χώρος, η πόλη και η τέχνη"

Στο πλαίσιο  του προγράμματος του Καλλιτεχνικού Καφενείου του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) ο κος Όμηρος Ταχμαζίδης θα παρουσιάσει την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016 το θέμα: “Ο χώρος, η πόλη και η τέχνη”.
Οι παρουσιάσεις του Καλλιτεχνικού Καφενείου είναι ανοικτές για το κοινό και γίνονται στη Στέγη Τεχνών του ΣΚΕΤΒΕ, επί της οδού Φλέμινγκ 10 στην Θεσσαλονίκη.
Ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ.
Η στροφή προς το χώρο (spatial turn) στις κοινωνικές σπουδές αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας τα τελευταία χρόνια. Ο αστικός χώρος αποτελεί ένα σημαντικό πλαίσιο εντός του οποίου ο σύγχρονος άνθρωπος συγκροτεί και εκθέτει την καθημερινή του παιδεία. Εδώ διασταυρώνονται η “αισθητική” με την “καλαισθησία” και οι συνέπειες αυτής της “συνάντησης” καταγράφονται στην κοινωνική συνείδηση. Πως “συναντώνται” το “αισθητικό” και “καλαισθητικό”, ως στοιχεία μιας διαρκούς κρίσεως συνείδησης, στην Θεσσαλονίκη και πως εκδηλώνεται αυτή η συνάντηση στο σώμα της πόλης και στην παιδεία των πολιτών της; 

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Όμηρος Ταχμαζίδης (1958) γεννήθηκε στην Σφενδάμη της Πιερίας, μεγάλωσε στο Χαρμάγκιο (Ελευθέρια) της Θεσσαλονίκης και σπούδασε φιλοσοφία και ιστορία (Μagister Αrtium) στην Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Εργάζεται στην Θεσσαλονίκη ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος, κριτικός, μεταφραστής, επιμελητής κειμένων. Αρθρογραφεί σε περιοδικά, εφημερίδες και σε blogs για ζητήματα φιλοσοφίας, πολιτικής και θεωρίας της τέχνης, ενώ έχει δημοσιεύσει ιστορικά κείμενα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιδιαίτερα  για την κρίσιμη περίοδο 1914-1924, διατυπώνοντας επιστημονικές αντιρρήσεις στον ισχυρισμό περί γενοκτονίας των ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας. Είναι συνεργάτης του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ, όπου δημοσιεύει κριτικές φιλοσοφικού και ιστορικού περιεχομένου. Κάθε Τετάρτη (Οκτώβριος- Ιούνιος) πραγματοποιεί, εδώ και τρία χρόνια, στην Θεσσαλονίκη δημόσιες συζητήσεις γύρω από ζητήματα φιλοσοφίας με τον τίτλο “Φιλοσοφική νυκτηγορία”.
Είναι επίσης επιστημονικός συνεργάτης εργατικών συνδικάτων και πολιτικός ακτιβιστής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, τα οποία αποτελούν και μέρος των γενικότερων θεωρητικών-επιστημονικών αναζητήσεών του, όπως επίσης και μέλος του Ε.Γ. της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής”. 
Βιβλία: Όμηρος Ταχμαζίδης, Υλικά φιλοσοφικής γραφής, Θεσσαλονίκη 2007 και Όμηρος Ταχμαζίδης, Κείμενα, Θεσσαλονίκη 2012.
 Μεταφράσεις: Walter Seitter: Η φυσική της ύπαρξης, 
Walter Seitter, El Greco: ο Έλληνας στα ξένα.
Εκδόσεις:  Γεωργίου Σκληρού: Το κοινωνικό μας ζήτημα, Πρόλογος – επιμέλεια, Όμηρος Ι. Ταχμαζίδης, Θεσσαλονίκη, 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου