2/14/2015

Έκθεση ζωγραφικής Γ.ΠΟΛΙΤΗ στο ΔΙΠΟΛΟ




Ο Βασίλης Ιωαννίδης σας προσκαλεί στον μικρό εκθεσιακό του χώρο ΔΙΠΟΛΟ, Δημητρίου Γούναρη 53, την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015, από τις 7-10 μ.μ. στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του Γιώργου Πολίτη. Η έκθεση έχει έναν επιλεκτικά αναδρομικό χαρακτήρα, και λόγω του σχετικά μικρού αριθμού έργων αλλά κυρίως λόγω της απουσίας μίας κατηγορίας παλαιότερων έργων που αφορούν τοπία, εικόνες ερειπίων και κτιρίων, σκηνές από το Άγιον  Όρος. Συμπεριλαμβάνονται όμως δειγματοληπτικά αλλά αντιπροσωπευτικά έργα από δύο βασικές  ενότητες που συνιστούν τον κυρίως κορμό και τον σημαντικότερο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Στην πρώτη ενότητα ανήκουν πίνακες με τίτλο ‘’Πορτρέτα γηρασμένων μηχανών ‘’και στην δεύτερη πίνακες με τους τίτλους ‘’Στιγμιότυπα’’ και ‘’Wall series’’.
Ο Γιώργος Πολίτης καθηγητής φυσικός, στη μέση εκπαίδευση, ξεκίνησε να ζωγραφίζει από την παιδική ηλικία, κυρίως σκίτσα. Αυτοδίδακτος, μελέτησε πολύ βιβλία Ελλήνων και ξένων για τις διάφορες τεχνικές της ζωγραφικής, κυρίως την υδατογραφία. Όπως ο ίδιος αναφέρει δέχτηκε επιρροές από την Βρετανική υδατογραφία, τη Ρωσική πρωτοπορία, τον ντανταϊσμό, τον μοντέρνο ρεαλισμό και είναι προσανατολισμένος στον ρεαλισμό. Ανήκει στην ίδια γενιά με τους πρώτους απόφοιτους της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας  (ΣΚΕΤΒΕ) τα τελευταία 6 χρόνια με σημαντικότατο έργο, έδωσε άλλη πνοή και ώθηση στον σύλλογο και θεωρείται ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος. Κατάφερε, αξιοποιώντας τα επιτεύγματα σημαντικών καλλιτεχνικών ρευμάτων, από τα τέλη του 19ου αιώνα και μετέπειτα, φωβισμός, υπερεαλισμός, κυβισμός, κονστρουκτιβισμός, εξπρεσιονισμός, γεωμετρική αφαίρεση, φωτογραφικός ρεαλισμός,  μοντέρνος ρεαλισμός και ποπ αρτ να διαμορφώσει ένα καθαρά διακριτό και αξιοσημείωτο προσωπικό ύφος. Αυτό στηρίζεται σε μια, κατ’ αρχήν, κοσμοαντίληψη που κομβικό της στοιχείο και πυρήνας είναι η ανθρώπινη περιπέτεια μέσα από τη διάσταση του χρόνου και της φθοράς , καθώς και  στην εικαστική του αποτύπωση, με όχημα τη σχεδιαστική δεινότητα, άνεση και ακρίβεια, τη χρωματική καθαρότητα και σαφήνεια, το συμβολιστικό και εννοιολογικό περιεχόμενο, τις έντονες χρωματικές αντιθέσεις με άμεσο ή υποβόσκοντα δραματικό χαρακτήρα, τις γαιώδεις, βαθιές, σκοτεινές και οξειδωμένες επιφάνειες και την άρτια δομημένη και με μαθηματικό τρόπο, γεωμετρικά στέρεη , αιχμηρή και πυκνή επεξεργασία και εκτέλεση του έργου. Οι πίνακες του Πολίτη, κυρίως της πρώτης ενότητας, έχουν όγκο, βάρος, είναι συμπαγείς και μοιάζουν καθηλωμένοι, παγωμένοι και ακίνητοι μέσα στον χρόνο. Κυριαρχεί η ματιά του φυσικού, διεισδυτική και ερευνητική, που ζητά  ξεκάθαρα δεδομένα και αποδείξεις  και επιδιώκει  μια ισορροπία μέσα από εντάσεις, με προγραμματισμένο και πειθαρχημένο τρόπο. Στη δεύτερη ενότητα επιχειρεί μια μεγάλη τομή με μια απελευθερωμένη και πηγαία έκφραση, με μικτές τεχνικές, την χρήση κολάζ, και δεξαμενή άντλησης του υλικού του, την σύγχρονη πραγματικότητα, την κρίση, τα γκράφιτι, τα συνθήματα στους τοίχους, τις σχισμένες αφίσες.
  Η έκθεση θα διαρκέσει  μέχρι τις 7  Μαρτίου και θα λειτουργεί το πρωί 11:30΄π.μ.-1:30΄μ.μ. Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και το απόγευμα 6-8μ.μ. Πέμπτη, Παρασκευή. Για πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε στα τηλέφωνα:2310 200880 και 6936209052.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου