10/22/2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΚΕΤΒΕ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ - ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

«ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ» - 2011-12


1η Θεματική Ενότητα

«Μικροί Ερευνητές»

Τα παιδιά ανακαλύπτουν το μικρόκοσμο μέσα από το φακό του στερεοσκοπίου. Μπαίνουν στην περιπέτεια των φυσικών σχημάτων, χρωμάτων και συνθέσεων. Γίνονται αναφορές στις βασικές αρχές της σύνθεσης. Τα παιδιά μαθαίνουν, εμπνέονται και στη συνέχεια δημιουργούν.

2η Θεματική Ενότητα

«Ταξίδι στον κόσμο της Τέχνης στην Αρχαία Ελλάδα»

Οι μικροί καλλιτέχνες έρχονται σε επαφή με τις αρχαίες χρωματικές παλέτες, σύμβολα και μορφές. Κατόπιν δημιουργούν τα δικά τους έργα χρησιμοποιώντας αρχαίες τεχνικές και σύμβολα.

3η Θεματική Ενότητα.

«Αφιέρωμα στην Αφίσα και το Κολάζ»

Αναφορές στα βασικά στοιχεία δημιουργίας μιας αφίσας και τις τεχνικές του κολλάζ. Μικτές Τεχνικές. Αναφορές στην αφίσα του Ανρί ντε Τουλούζ Λωτρέκ.

4η Θεματική Ενότητα

«Παρατηρώ και Δημιουργώ»

Με αφορμή το πρωτοποριακό κίνημα του κυβισμού γίνεται ένα παιχνίδι παρατήρησης. Το όχημά μας είναι ένα καλειδοσκόπιο. Οι μικροί παρατηρητές παίζουν με τις τεχνικές και τα σχήματα του κυβισμού και δημιουργούν το δικό τους εικαστικό έργο, εμπνευσμένοι από τα έργα σημαντικών καλλιτεχνών, όπως οι P. Picasso και G. Brak.

5η Θεματική Ενότητα.

«Όταν οι φιγούρες από πλαστελίνη ζωντανεύουν»

Εργαστήρι Γλυπτικής. Τα παιδιά μαθαίνουν να δημιουργούν φιγούρες και μορφές από πλαστελίνη και άλλα υλικά. Εισαγωγή στις αξίες της ανακύκλωσης, μέσα από την αξιοποίηση άχρηστων υλικών. Αναφορές σε κλασικούς και σύγχρονους γλύπτες.

6η Θεματική Ενότητα

«Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού – Ανθρώπινα Δικαιώματα»

Γίνεται συζήτηση για τα δικαιώματα του παιδιού. Οι μαθητές ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που ήδη γνωρίζουν και μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά και να συνεργάζονται.

7η Θεματική Ενότητα

«Μια περιπέτεια στα βάθη των αιώνων»

Εργαστήρι χαρακτικής. Εισαγωγή στις αρχές της χαρακτικής: από όταν ο πρωτόγονος άνθρωπος ανακάλυψε την τεχνική της χαρακτικής, μέχρι σύγχρονες τεχνικές. Η περιπέτεια ξεκινά από τις προϊστορικές μορφές τέχνης, και ταξιδεύουμε μέχρι σύγχρονες προσεγγίσεις.

8η Θεματική Ενότητα

«Στέλνω μια ευχή για όλον τον κόσμο»

Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευών. Δημιουργία χριστουγεννιάτικης κάρτας και εικαστικών στολιδιών από ανακυκλώσιμα υλικά και χρωματιστά χαρτόνια. Οι μαθητές θα μάθουν την τεχνική Origami.

9η Θεματική Ενότητα

«Προετοιμάζω μια έκθεση»

Όλοι μαζί ετοιμάζουμε την έκθεση των παιδιών. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο καλλιτεχνικό μας σπίτι (Φλέμινγκ 10). Ακολουθεί πάρτυ για τα παιδιά.

Λήξη πρώτου κύκλου.

Οι γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μπορούν να παρακολουθήσουν ελεύθερα τις εικαστικές παρουσιάσεις γνωστών καλλιτεχνών της πόλης, που πραγματοποιούνται στο χώρο μας (Φλέμινγκ 10) κάθε Δευτέρα (8 – 10 μμ) και σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα βγαίνει κάθε μήνα.

Τα βασικά υλικά των εργαστηρίων παρέχονται από τον ΣΚΕΤΒΕ.

Η παιδεία μπορεί να γίνει ψυχαγωγία!!!


Διαβάστε περισσότερα για τα εργαστήρια


Την υλοποίηση των εργαστηρίων επιμελήθηκαν οι:

Γ. Πολίτης – Πρόεδρος ΣΚΕΤΒΕ, εικαστικός και εκπαιδευτικός

Γ. Αδαμαντίδης – Μέλος ΔΣ ΣΚΕΤΒΕ, εικαστικός και εκπαιδευτικός

Χ. Σταύρεβα - Μέλος ΔΣ ΣΚΕΤΒΕ, εικαστικός και εκπαιδευτικός


ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΚΕΤΒΕ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου