4/13/2009

Ο Βασίλης Ιωαννίδης στα Λογοτεχνικά πρωινά της Κυριακής (ΚΘΒΕ)

Ο Βασίλης Ιωαννίδης, μέλος του ΣΚΕΤΒΕ, πέρα από τα εικαστικά έχει προσφορά και παρουσία και στο χώρο της ποίησης. Στα "Λογοτεχνικά Πρωινά της Κυριακής" (στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στην Κεντρική Σκηνή, Κυριακή 12/4) είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια άλλη πτυχή της προσωπικότητάς του.
Παρακολουθήσαμε μια δραματοποιημένη μεταφορά επιλογών από την ποιητική του διαδρομή, μέσα από την οποία μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα έναν άνθρωπο, που τόλμησε να αφήσει την ιατρική επιστήμη (εργαζόταν ως ακτινολόγος ιατρός) για την τέχνη!
Ο Βασίλης Ιωαννίδης συνεργάζεται με τα περιοδικά "Πανδώρα", και "Πάροδος", ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευθεί και στα περιοδικά "Αντί", "Ένεκεν", "Νέα Εστία", "Παρέμβαση", "Πόρφυρας" και σε τοπικές εφημερίδες. Έχει πραγματοποιήσει ένδεκα ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Από το 2005 έχει ένα μικρό εκθεσιακό χώρο, το "Δίπολο", όπου διοργανώνονται εκθέσεις βιβλίων και ζωγραφικής. Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

Γράφει για τον ποιητή η Μαρία Κουγιουμτζή:
" Διαβάζοντας τα ποιήματά του διακρίνεις ένα ερωτικό πρόσωπο να βαδίζει σε μια έρημο αξιών.
Συνδυάζοντας το λιτό με το υποδόριο απλώνει το βλέμμα του δίχτυ στη μοναξιά και την αλλοτρίωση των καιρών μας. Υπερασπίζεται έναν κόσμο που έχει καταποντιστεί και μια ψυχή αιχμάλωτη στην πολιορκία των αψύχων.
Με φιλοσοφική διάθεση θέτει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με έναν ανισόρροπο κόσμο. Αυτή η έλλειψη ισορροπίας, τον οδηγεί στην απομόνωση και την αποσπασματική επαφή.
Λόγος στρογγυλεμένος, καθααρός, συμβιώνει με το υπαρξιακό αδιέξοδο, τις θανατερές πτήσεις, με τον άμωμο έρωτα του προσώπου"

Από μια λάθος νότα
από έναν ήχο παράταιρο
χαλάει η ζωή,
όπως η μουσική
όπως το ποίημα

"Ρωγμές"
Ανέκδοτη συλλογή

* * *

Ψαύεις το πρόσωπό σου
σκιές και είδωλα
αέρας και μόνο αέρας
επιστροφή στο πουθενά

Τίποτε δεν συγκράτησε
η πόλη.
Χείμαρρος ορμητικός
παρέσυρε τα πάντα.
Μόνος και ξένος
έμεινε
στο ίδιο του το σπίτι

Η απόφαση
ήταν ομόφωνη,
νεκρών και ζωντανών.
Στο μνήμα
η δεξίωση να γίνει,
να μην αδικηθεί κανείς
όλοι μαζί
να συμμετέχουν

"Συμπόσιο στο μνήμα"
ανέκδοτη συλλογή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου