3/04/2009

Έκθεση του Ξενή Σαχίνη στη Γκαλερί "Ειρμός"



Ο Ξενής Σαχίνης, ένα από τα εξέχοντα μέλη του ΣΚΕΤΒΕ, εκθέτει αυτές τις μέρες στον Ειρμό (Καρόλου Ντηλ & Λεωφόρου Νίκης 17, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-278868).
Πρόκειται για αναδρομική έκθεση, όπου παρουσιάζει μέχρι τις 27 Μαρτίου 2009 έργα ζωγραφικής, ενώ από 1 έως 15 Απριλίου παρουσιάζει χαρακτικά.
Γράφει ο ίδιος: «Συχνά οι καλλιτέχνες αισθάνονται την ανάγκη να τακτοποιήσουν το χώρο της δουλειάς τους, τα πινέλα, τα ρολά, τα σωληνάρια, τις μελάνες, τα χαρτιά τους, τα έργα τους. Να ανασύρουν στο φως έργα που ήταν σε κατάσταση ύπνωσης, καθώς γειτόνευαν μεταξύ τους στο σκοτάδι της αποθήκης του εργαστηρίου. Βγάζοντας τη σκόνη από τα τελάρα,αγκαλιάζοντάς τα με τη ματιά του παρόντος μετράνε το χρόνο που πέρασε από ενότητα σε ενότητα και που αρκετές φορές αντιπροσωπεύει χρόνια. Και τότε είναι που λειτουργεί αυτή η παρέλαση των έργων σα μια μηχανή του χρόνου. Σε κάνουν και θυμάσαι κάθε στιγμή της ζωής σου που καταγράφηκε παράλληλα με τη δημιουργία του κάθε έργου. Ένα ημερολόγιο μιας ζωής που καταγράφηκε μέσα από την Τέχνη, μιας ζωής αφιερωμένης στην Τέχνη. Μια αναδρομική παρουσίαση στη Γκαλερί του Ειρμού. Η τακτοποίηση και η ανασυγκρότηση τώρα παίρνουν τη μορφή της αλληλουχίας των εικόνων που πρέπει να παρουσιαστούν ως το σύνολο που φανερώνει την πορεία της εικαστικής σκέψης.

Η έκθεση ξεκινά με τα λάδια του 1974 και τελειώνει με τα λάδια και τα χαρακτικά του σήμερα. Τα έργα θα παρουσιαστούν σε δύο ενότητες. Ζωγραφικά και χαρακτικά. …. Πιστεύουμε ότι η παρουσίαση της έκθεσης σε δύο ενότητες, αλλά και χρονικά διαστήματα, θα βοηθήσει τον επισκέπτη να αποκτήσει μια πληρέστερη γνώση του συνολικού έργου, χωρίς να προκληθεί ένας οπτικός πληθωρισμός, ο οποίος θα οδηγούσε σε μια λανθασμένη εκτίμηση όσον αφορά το χαρακτήρα του καλλιτέχνη. ... Οι δύο αυτές παρουσιάσεις δε σηματοδοτούν την έναρξη ή το τέλος μιας εποχής. Απλά αποκαλύπτουν το εύρος μιας πορείας και το χρονικό της άνυσμα. Είναι μια ευκαιρία για τον καλλιτέχνη να βρεθεί ενώπιος ενωπίω με το έργο του συνολικά. Να το αποτιμήσει θωρώντας το σε ένα χώρο φιλόξενο, αλλά απαλλαγμένο από τη φιλική αύρα που χαρακτηρίζει το προσωπικό του εργαστήριο και που ίσως να μας στερεί την απαραίτητη αντικειμενική ματιά για ένα τέτοιο εγχείρημα. Είναι η στιγμή που ο καλλιτέχνης γίνεται και θεατής του έργου του και με αγωνία εξετάζει το εικαστικό παρελθόν του και με ελπίδα – παντρεμένη με την απαραίτητη φιλοδοξία – το μέλλον του».
Ο Ξενής Σαχίνης γεννήθηκε το 1954 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη (στην ΑΣΚΤ) και στο Παρίσι. Από το 1985 διδάσκει σχέδιο και χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Είναι Καθηγητής και Διευθυντής του αντίστοιχου Εργαστηρίου.Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 36 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και της Ένωσης Χαρακτών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου